Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Χαλκιδική - Υγεία. Η κινητή Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου, στη Συκιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ιατρικό πρόγραμμα ελέγχου και εξετάσεων που πραγματοποιήθηκε από τους Γιατρούς του Κόσμου στο Περιφερειακό Ιατρείο και Δημοτικό Σχολείο της Συκιάς στις 12 και 13 Μαϊου 2016, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Η Κινητή ιατρική Μονάδα του Προγράμματος των Γιατρών του Κόσμου προσέφερε σε 46 γυναίκες, υπηρεσίες γυναικολογικής κλινικής εξέτασης, τεστ ΠΑΠ, ψηλάφηση και υπέρηχο, σε 98 παιδιά προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο και δυνατότητα παραπομπής για οδοντριατρικές επεμβάσεις βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, παιδιατρικό έλεγχο και παιδικούς εμβολιασμούς σε 39 παιδιάΗ πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε





σε συνεργασία με το Δήμο Σιθωνίας, τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Οδοντριατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής.
Η Χαλκιδική με αυτόν τον τρόπο εντάσσεται σε μία ακόμη σειρά δράσεων που πραγματοποιούν οι Γιατροί του Κόσμου σε όλη την Ελλάδα.
Οι κάτοικοι της Συκιάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και η ανταπόκριση όλων όσοι θέλησαν να λάβουν τις υπηρεσίες της ξεπέρασε κάθε προσδοκία ενώ παράλληλα ήταν πολλοί αυτοί που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

«Είναι η πρώτη φορά που η Χαλκιδική μπαίνει στον προγραμματισμό των Γιατρών του Κόσμου και εντάσσεται σε μια σειρά προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η Χαλκιδική δείχνει το βαθμό ευαισθησίας της, δεν είναι μόνο ένας τουριστικός προορισμός, οι άνθρωποι της ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα. Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και όσα θα προγραμματίσουμε στη συνέχεια, αποδεικνύουν ότι μια περιοχή σαν τη Χαλκιδική δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και μπορεί να συνεισφέρει ισοδύναμα και σε μεγάλο βαθμό σε πρωτοβουλίες που ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο και την αλληλλεγύη. Η Κινητή Μονάδα ήρθε για να βοηθήσει τη Χαλκιδική, είναι μια πρωτοβουλία που ουσιαστικά προωθεί σε μία περιοχή πιο δυσπρόσιτη, την ιατρική φροντίδα και την περίθαλψη. Η Συκιά είναι περιοχή αρκετά απομακρυσμένη στην Χαλκιδική και οι ιατρικές υπηρεσίες προσφέρονται με δυσκολία αλλά οφείλουμε να παρέχουμε και σε αυτούς τους ανθρώπους βασικές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και εξειδικευμένες εξετάσεις και την πρωτοβάθμια περίθαλψη που είναι απαραίτητη για όλους», τόνισε σε δηλώσεις της, η φαρμακοποιός, εθελόντρια και ενεργό μέλος των Γιατρών του Κόσμου στη Χαλκιδική, Κωνσταντίνα Κυριάκου, που συντόνισε την προσπάθεια, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία και το αποτέλεσμα της.

Στην ερώτηση αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, η εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου, τόνισε πως τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν βάσει αιτημάτων των φορέων και αναγκών των ίδιων των κατοίκων.
Για την προσπάθεια αυτή συνεργάστηκαν ο Δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος και ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Ορέστης Χατζηιωαννίδης.

Οι γιατροί που συμμετείχαν ήταν οι: παιδίατροι Διονύσιος Γιώργου και Χριστίνα Χαμαλίδου, ο γυναικολόγος Ιωακείμ Στεργιούδας, οι οδοντρίατροι Ορέστης Χατζηιωαννίδης, Παύλος Ιωαννίδης, Αντώνης Χατζηανδρέου, Ασημίνα Σαριγγέλου και από το "Βοήθεια στο σπίτι" Ελευθερία Ζήση.


Όλες οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος οδοντριατρικής κάλυψης παιδιών και ενηλίκων Smile Project, και του προγράμματος παιδικών εμβολιασμών, Child Immunization, των Γιατρών του Κόσμου, που λαμβάνει χώρα τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, με στόχο την ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των ιατρικών εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα προγράμματα εξασφαλίζουν σε πολίτες που έχουν ανάγκη ανοικτή πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: