Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Η ΑΥΓΗ. Τρία ψαλίδια για το χρέος /// Το χείρον και το χείρον

Oμιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στις 3.00 μμ (LIVE εδω)
Τι συζητούν Αθήνα και δανειστές
Το βασικό σενάριο για τον δημοσιονομικό διορθωτή: ακαμψίες και ευελιξίες
Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα ώστε το ελληνικό δημόσιο χρέος να καταστεί βιώσιμο σχεδιάζουν, κυβέρνηση και δανειστές: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τα διαθέσιμα εργαλεία για μια δραστική και ήπια λύση είναι πολλά: σταθεροποίηση επιτοκίου δανείων, περίοδος χάριτος, επιμήκυνση αποπληρωμής, μεταφορά χρέους στον ESM κ.ά. Επισήμως το θέμα θα συζητηθεί για πρώτη φορά στο





Eurogroup της Δευτέρας, με στόχο στα τέλη του μήνα να υπάρχει κατάληξη η οποία θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο Eurogroup θα τεθεί και το θέμα του δημοσιονομικού διορθωτή, του λεγόμενου "κόφτη" δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων, με το βασικότερο σενάριο να προβλέπει δύο φάσεις λειτουργίας του μηχανισμού: μια φάση "ευελιξίας" των προτεινόμενων μέτρων και, σε περίπτωση ανάγκης, μια δεύτερη ανελαστικών περικοπών.

Το χείρον και το χείρον

Ας υποθέσουμε ότι ισχύει η ρήση "το μη χείρον βέλτιστο". Ας υποθέσουμε ότι ο φόβος να αρχίσει πάλι η Τουρκία να κλείνει τα μάτια στους διακινητές στις ακτές της και να εκτιναχθούν στα ύψη οι αφίξεις προσφύγων στην ευρωπαϊκή πλευρά του Αιγαίου είναι "το χείρον" για την Κομισιόν. Έτσι κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και χαρακτηρίζει "μη χείρον" το να δώσει το πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας για την Ευρώπη. Προσφέροντας ουσιαστικά ένα τεράστιο δώρο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα μπορεί να πει στον λαό του "Ορίστε, εγώ κρατάω τις υποσχέσεις μου και μπορώ να επιβάλω τη θέλησή μου στις Βρυξέλλες".
Eίναι κακό να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους; Όχι απαραίτητα. Γιατί να μην μπορούν να κάνουν τα ταξίδια τους στις χώρες της Ευρώπης, να επισκέπτονται τους μετανάστες συγγενείς τους; Ωστόσο, το deal για τη βίζα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν γίνεται για την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων, αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Γίνεται για να κρατήσει η Τουρκία μακριά τους πρόσφυγες από την Ευρώπη, για να καλύψει η χώρα του Ερντογάν την ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χειριστεί το προσφυγικό. Κι αφού η Ε.Ε. δεν κατάφερε να μείνει πιστή στις αξίες της έναντι των ανθρώπων που τρέχουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, γιατί να διατηρήσει την αξιοπιστία της ως θεματοφύλακας άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στα περιβόητα 72 κριτήρια που πρέπει να καλύπτει μια χώρα εκτός Ε.Ε. για να μη χρειάζεται βίζα είναι να σέβεται την ελευθερία του Τύπου. Τους τελευταίους μήνες ο Ερντογάν δεν μηνύει μόνο κάθε Τούρκο δημοσιογράφο που τολμά να ασκήσει κριτική στην πολιτική του, αποπειράται να φιμώσει και τους "βλάσφημους" εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Κι αν ο στόχος του είναι να δοκιμάσει πόσο μπορεί να τραβήξει το σκοινί με την Ε.Ε., φαίνεται ότι τον υπερκαλύπτει. Αυτό το σκοινί δεν λέει να σπάσει. Κι ας χρίσει κάθε ενοχλητικό βουλευτή τής αντιπολίτευσης τρομοκράτη. Κι ας ωθήσει κάθε εσωκομματικό του αντίπαλο στην έξοδο, του πρωθυπουργού Νταβούτογλου συμπεριλαμβανομένου.
Μπορεί και το κάνει χωρίς σοβαρή έξωθεν αντίδραση, διότι, όπως έχει πει, "η Ευρώπη μας χρειάζεται περισσότερο απ' όσο τη χρειαζόμαστε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: