Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Χρυσή τομή για συντάξεις /// Η Ευρώπη χρειάζεται τον... Αμερικανό της

-Διασφάλιση των καταβαλλόμενων συντάξεων, διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και μετά το 2018
-Καμιά περικοπή στις κύριες συντάξεις, επανακαθορισμός των επικουρικών ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες μειώσεις
-Πλαφόν 2.050 ευρώ για την κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής
-Στο εξής, εθνική σύνταξη 384 ευρώ έπειτα από 20 χρόνια εργασίας
-Αυξημένες οι νέες συντάξεις μέχρι τα 25 χρόνια εργασίας και προστασία για τα εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα
Η Ευρώπη χρειάζεται τον... Αμερικανό της
Η ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα διά της απευθείας παρέμβασης του προέδρου Ομπάμα, ώστε να παρακαμφθούν επιτέλους τα εμπόδια και να ολοκληρωθεί





η συμφωνία των θεσμών με την Ελλάδα, αιφνιδίασε πολλούς και σίγουρα τη γερμανική κυβέρνηση, που αντιμετώπισε με αμηχανία τη δημοσιοποίηση της ατζέντας από τον Λευκό Οίκο.
Και στην ατζέντα μιας προγραμματισμένης συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ στο Ανόβερο το προσεχές Σάββατο, περιλαμβάνεται, εκτός από το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη, και η ελληνική κρίση με την εμπλοκή που έχει σημειωθεί, λόγω της στάσης του ΔΝΤ αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ίσως είναι προσβολή για την Ε.Ε. να μην μπορεί να επιλύσει ένα ουσιαστικά δικό της εσωτερικό ζήτημα κρυπτόμενη πίσω από την ακαμψία του ΔΝΤ.
Ίσως είναι ντροπή για χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να επιτρέπουν στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να καθορίζει ένα τέτοιο ζήτημα, αδιαφορώντας όχι μόνο για τις συνέπειες σε μια χώρα - μέλος, όπου όλες οι συνταγές που επέλεξαν απέτυχαν παταγωδώς, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.

Αυτή όμως είναι η Ε.Ε. και η παρέμβαση της αμερικανικής ηγεσίας δεν είναι πρωτοφανής. Απλά, είναι τόσο ηχηρή διότι το Βερολίνο, διά του Σόιμπλε, απείλησε με νέα κρίση στην Ένωση πάλι με θύμα το "πειραματόζωο Ελλάς".
Μια κρίση που αυτή τη φορά βρίσκεται σε νέο, πολύ περισσότερο ασταθές περιβάλλον λόγω του προσφυγικού προβλήματος που δημιούργησαν οι παρεμβάσεις της Δύσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Καθώς λοιπόν οι γεωστρατηγικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, η αδύναμη πολιτικά Ε.Ε. δεν αντέχει τις ιδεοληψίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του κ. Τόμσεν.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η ξαφνική αντίδραση των γερμανικών ΜΜΕ, που εμφανίστηκαν με δημοσιεύματα μπαράζ να απαιτούν, από τη γερμανική ηγεσία πρωτίστως, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που σέρνεται ως πρόβλημα στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, αλλά απειλεί και μεγάλες οικονομίες όπως της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Δεν κάνει κανείς χάρη στην Ελλάδα.
Απλά προκύπτει η ανάγκη σύνεσης και σχεδιασμού αντιμετώπισης των χρεών στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. με κεντρικό και ενιαίο τρόπο.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ειδικά από την αντίδραση των γερμανικών ΜΜΕ αλλά και τις μετατοπίσεις παραγόντων όπως ο Ντάισελμπλουμ και ο Ντομπρόβσκις, που δείχνουν να σέβονται ή να "φοβούνται" τις αμερικανικές πρωτοβουλίες.
Ας ελπίσουμε ότι την προσεχή εβδομάδα, των Παθών για την Ορθοδοξία, θα έχουμε επιτέλους τη συμφωνία ως ανάσα στο πλαίσιο της Ανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: