Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Πολιτική λύση για "κόφτη" και χρέος /// Το τέλος ενός δραματικού σίριαλ

*Αλ. Τσίπρας: "Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι"
*Ευθύνη θεσμών και κρατών οι τελικές αποφάσεις 
Λύση κορυφής για αξιολόγηση, δημοσιονομικό διορθωτή και δημόσιο χρέος εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου και, πιθανότατα, εντός της προσεχούς εβδομάδας προεξοφλούν όλες οι ενδείξεις και εξελίξεις. Ο πολιτικός χαρακτήρας της λύσης απορρέει από τη φύση των εκκρεμοτήτων, που πλέον αφορούν τον προσδιορισμό του μηχανισμού λήψης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προγράμματος το 2018 και την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, καθώς το 99% των θεμάτων της αξιολόγησης έχουν κλείσει -όπως σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Και οι δύο εκκρεμότητες σχετίζονται με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει πλήρως στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Η απαίτηση, πάντως, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για λεπτομερή προσδιορισμό μέτρων 3,5 δισ. που θα λειτουργήσουν ως




"κάβα" σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους έχει αποκλειστεί όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Διαβάστε σχετικά:

Το τέλος ενός δραματικού σίριαλ

Χθες τα πράγματα ήταν περισσότερο καθαρά από ποτέ. Μάλιστα ο επίτροπος Μοσκοβισί τόλμησε και μια αριθμητική αποτίμηση της κατάστασης δηλώνοντας ότι "έχουμε συμφωνήσει στο 99% των θεμάτων που διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα".
Όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις των θεσμικών πρωταγωνιστών, ο γόρδιος δεσμός θα λυθεί με πολιτικό τρόπο. Και μόλις αυτό επιτευχθεί, θα καθοριστεί και σύγκληση του Eurogroup το αργότερο σε δύο εβδομάδες, όπως έχει δηλώσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο Eurogroup θα επισφραγίσει την αξιολόγηση και τη συμφωνία που θα απελευθερώσει τις χρηματοδοτικές δανειακές ροές προς την Ελλάδα. Το κακό είναι ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα είχε σοβαρό κόστος για την οικονομία. Το καλό είναι ότι στο πακέτο της λύσης θα περιλαμβάνεται και το αγκάθι του χρέους, ώστε αυτό το ψυχοφθόρο σίριαλ που βιώνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο να μην αποκτήσει δεύτερο κύκλο.

Η πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, αποφάσισε να κλείσει την πληγή της Ελλάδας καθώς η απειλή για τη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή συνοχή είναι πάντα στο τραπέζι. Ο κλυδωνισμός και η αναταραχή στην περίπτωση που οι Βρετανοί αποφασίσουν το Brexit δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρομάζει. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το παρατράβηξε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαισθάνθηκε τον κίνδυνο της προσωπικής αποτυχίας. Αρκετά βασανίστηκαν οι Έλληνες.
Την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση να παίρνει θέση δηλώνοντας ότι τα μέτρα του ΔΝΤ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ας είναι και έτσι. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ή κυρίως οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πόσο βοήθησαν τη διαπραγμάτευση. Ελάχιστη σημασία έχουν για τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας, που περιμένει με αγωνία η χώρα να εισέλθει επιτέλους σε μια περίοδο σταθερότητας. Να δουλέψουν τα αναπτυξιακά μέτρα, να πάρει μπρος η οικονομία, να γίνουν ελαφρύτερα τα μεγάλα φορολογικά βάρη που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες πολίτες.
Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση
Μπορεί την παρατεταμένη περίοδο των διαπραγματεύσεων να υπήρχαν δικαιολογίες για καθυστερήσεις και υστερήσεις, όμως μετά τη συμφωνία οι εξεταστές, δηλαδή οι πολίτες, θα είναι αυστηροί. Έχουν κάθε δικαίωμα, για να μην πούμε υποχρέωση, να κρίνουν αυστηρά την κυβέρνηση.
Έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ από το πουθενά στην εξουσία για κλείσει ο φαύλος καταστροφικός κύκλος του δικομματισμού. Για να καταφέρει αυτός ο τόπος να προκόψει με δημοκρατικούς κανόνες, στους οποίους όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: