Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Ηπιότερα μέτρα λόγω πλεονάσματος / Ένα... τέλος για μια νέα αρχή

Κυβερνητικές πηγές: Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση μέχρι τις 15 Απριλίου 
Με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ κλείνει τελικώς το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία τηςΕΛΣΤΑΤ, που θα αποσταλούν την Πέμπτη στη Eurostat. To στοιχείο αυτό προσφέρει καλύτερη βάση διαπραγμάτευσης στις διαβουλεύσεις που θα έχει η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αφού οι μέχρι πρότινος συζητήσεις γίνονταν με βάση την πρόβλεψη για έλλειμμα 0,25% ή 0,6% του ΑΕΠ, όπως διατεινόταν το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης, γενικότερα, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς δήλωσε ότι "είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση", την οποία άλλος κυβερνητικός παράγων προσδιόρισε, μετά από σύσκεψη που έγινε χθες βράδυ στο Μαξίμου, στις 15 Απριλίου. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έως τότε θα έχουν κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο ώστε στοEurogroup της 22ας Απριλίου να γίνει συζήτηση και για το χρέος.




Ένα... τέλος για μια νέα αρχή

Σημαντική επίδραση στα μέτρα που υποχρεούται να λάβει η κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, αναμένεται να έχει η οριστικοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% και εκτίμησης του ΔΝΤ για έλλειμμα 0,6%. Πρόκειται δηλαδή για όφελος 810 εκατομμυρίων ευρώ. Που, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση για ηπιότερα του αναμενομένου οικονομικά μέτρα. Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς μπορεί να επιτευχθεί έως την 15η Απριλίου, έτσι ώστε στο Eurogroup της 22ας του ίδιου μήνα, έχοντας ενσωματωθεί τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να έχουμε και το επίσημο τέλος στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νέα; Όσο σημαντικό είναι να κινείσαι οικονομικά σε ένα σταθερό οικονομικό πλαίσιο χωρίς τα ερωτήματα και τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η ασάφεια, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων που επέλεξαν ή θα επιλέξουν τη χώρα μας και τα πλεονεκτήματα που αυτή παρέχει. Δείγματα έχουμε τόσο από τις λιμενικές υποδομές όσο και από τα σχέδια πολλών διεθνών φορέων για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των σιδηροδρομικών διεθνών μεταφορών, που καθιστούν την Ελλάδα εμπορική πύλη προς την Ευρώπη ειδικά σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές από την Ασία, ενώ ιδιαίτερα έντονο είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό και το real estate.

Τελειώσαμε; Μόλις αρχίζουμε. Όμως η καλή εκκίνηση έχει ιδιαίτερη αξία, διότι σηματοδοτεί και την στροφή στη δράση και αφαιρεί τις δικαιολογίες. Η ελληνική οικονομία και οι παραγωγικές δυνάμεις περιμένουν τους καρπούς της ανάπτυξης, ώστε το φορολογικό πλαίσιο και οι έκτακτοι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή τα υψηλά όρια του ΦΠΑ, να ολοκληρώσουν τον κύκλο των μεγάλων αναγκών και η χώρα να τρέξει με παρεμφερείς όρους στον στίβο του ανταγωνισμού. Έχει μεγάλη σημασία η πάταξη της φοροδιαφυγής, που σήμερα καλύπτεται με άδικα και βαριά έκτακτα μέτρα, πολλά εκ των οποίων δεν μπορούν να τα σηκώσουν στις πλάτες τους χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Έχει σημασία η πολιτική ηγεσία να αποδείξει και να πείσει ότι αυτά τα βάρη είναι βάρη εκτάκτου ανάγκης. Όμως, για να πείσει, δεν μπορεί αυτά να παραταθούν και να γίνουν σχεδόν μόνιμα. Η ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων και με αυτό το πνεύμα οφείλει η κυβέρνηση να τρέξει όλα όσα χρειάζονται για την ταχύτερη ωρίμανση των καρπών της και την δίκαιη ανακατανομή τους. Διότι η δίκαιη ανακατανομή είναι και το μεγαλύτερο εφόδιο που έχει ή οφείλει να έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: