Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Σήμερα κληρώνει /// Διάσημη και χρήσιμη

Τι προτείνουν κυβέρνηση - δανειστές για αφορολόγητο, φορολογικούς συντελεστές και συντάξεις Στον τελικό γύρο εισέρχεται το μεσημέρι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα θέματα της αξιολόγησης, με τις θέσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό να αποτελούν τον σοβαρότερο ανασταλτικό παράγοντα για μια συμφωνία όλων των πλευρών. Ωστόσο η σύγκλιση των κυβερνητικών προτάσεων με τις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM) αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων θέλουν όλα να έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε τον Απρίλιο να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέουςΔιαβάστε ακόμη:




Διάσημη και χρήσιμη

Στην τελική ευθεία φαινόταν να είναι χθες η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, κι όμως οι προβολείς δεν ήταν στραμμένοι στο Χίλτον. Στην κόψη του ξυραφιού βρέθηκε το πρωί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, κι όμως οι ρεπόρτερ που είναι μόνιμα στημένοι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμεναν μόνο την έξοδο του Πάνου Καμμένου. 
Το πρόσωπο της ημέρας, ας είμαστε ειλικρινείς, ήταν άλλο.
Υπήρξε κανείς που δεν ασχολήθηκε χθες με την εμφάνιση της Αντζελίνα Τζολί; 
Που δεν σχολίασε το ντύσιμο, το χαμόγελο, τις κουβέντες της με τους πρόσφυγες στον Πειραιά, τον τρόπο που την υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου; Σχεδόν κανένας. Ή, τέλος πάντων, μόνο όποιος δεν άνοιξε τηλεόραση, δεν σέρφαρε στο Ίντερνετ ή δεν έριξε έστω μια ματιά στο Facebook.

Είναι μόνο η λάμψη του Χόλιγουντ που τους έθελξε; Η αδηφάγος περιέργεια για τις κινήσεις των διάσημων; Η διάθεση να ασχοληθούν έστω και για λίγο με... κάτι το ωραίον; Όχι, ήταν κάτι παραπάνω. Η Αντζελίνα Τζολί και οι -λίγες- άλλες σαν κι αυτή διάσημες ακτιβίστριες και οι διάσημοι ακτιβιστές συχνά καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Να τραβήξουν την προσοχή των πολλών στα βάσανα των άλλων, να αγγίξουν και τις λιγότερο ευαίσθητες καρδιές ή τους λιγότερο ενημερωμένους στο πλανητικό μας χωριό. Δεν απευθύνονται στους ανθρώπους που ούτως ή άλλως βοηθάνε, που θεωρούν αυτονόητο να δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Αυτοί δεν χρειάζονται καμία Τζολί, κανέναν ροκ σταρ, για να κινητοποιηθούν.
Καταφέρνουν, όμως, να υποχρεώσουν με τη λάμψη τους να στραφούν οι προβολείς σε ανοιχτές πληγές, σε ξεχασμένα δράματα. Να ευαισθητοποιήσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους σε πολύ περισσότερες χώρες απ' ό,τι το πιο φιλότιμο στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ναι, η δύναμη των πραγματικά διάσημων είναι μεγάλη. Επιβάλλουν μόδες, γυμναστικές, συμπεριφορές, τρόπους κατανάλωσης - με το αζημίωτο. Αλλά κάποιοι από αυτούς, όπως εν προκειμένω η Τζολί, έχουν άλλη φιλοδοξία. Χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη για να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους τους. Χρησιμοποιούν τη λάμψη τους για να ενθαρρύνουν κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Μπράβο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: