Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Σκουριές. Η εικόνα της καταστροφής (Ολόκληρη η Έρευνα του antigold)

To ΤhePressProject παρουσιάζει ολόκληρη την έρευνα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων για τις Σκουριές Χαλκιδικής, που διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η «Ελληνικός Χρυσός». Η έρευνα παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, που έδωσε εντολή για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών [...]





των Νεφέλης Τσιάπου, Θάνου Καμήλαλη

Για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της έρευνας, το Παρατηρητήριο εξηγεί ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της φωτοαποτύπωσης με εναέρια μέσα και επίγεια ραδιοσήμανση στην ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης του Υποέργου Σκουριών, σε επιφάνεια 8.000 στρεμμάτων. 
Η ακρίβεια της αποτύπωσης φτάνει τα ±10 εκατοστά.

«Είμαστε απολύτως νόμιμοι και δεν επιτρέπουμε σε κανένα «παρατηρητήριο» να εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα» τονίζει σε απάντηση του το Γραφείο Τύπου της «Ελληνικός Χρυσός», που προσθέτει ότι επιφυλάσσεται «για την νομιμότητα και αξία των οποιονδήποτε ανυπόστατων-αυθαίρετων θέσεων ή καταγραφών», τις οποίες θα αντιμετωπίσει «με κάθε νόμιμο μέσο».

Καταγγελίες για σωρεία παραβιάσεων

Τα αποτελέσματα της έρευνας, συνδυαστικά με το νομικό και αδειοδοτικό πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, έδειξαν ότι στο χώρο έχουν υπάρξει πολλές παραβιάσεις της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, της Απόφασης Παραχώρησης του δάσους στις Σκουριές, των Εγκρίσεων Τεχνικών Μελετών και Λατομικών Εργασιών του Δασικού Νόμου, της Πολεοδομικής Νομοθεσίας και των προδιαγραφών δασικής οδοποιίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος σήμερα ολοκληρώνεται ο έλεγχος, που ξεκίνησε την αμέσως επόμενη ημέρα από την υποβολή των καταγγελιών. 
Το υπουργείο τονίζει ότι θα υπάρξει ενημέρωση μετά την επεξεργασία των ευρημάτων.

Συνοπτικά, οι παραβιάσεις που επισημαίνονται περιλαμβάνουν:

– Το μέγεθος της έκτασης που καταλαμβάνει το Υποέργο Σκουριών, που υπολογίζεται ως υπερδιπλάσιο από τις αρχικές μελέτες
– Τις εκχερσώσεις δασικής έκτασης που έχουν πραγματοποιηθεί.
– Κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις σε θέσεις μη προβλεπόμενες από τους χάρτες της ΜΠΕ, κατά παράβαση της ΚΥΑ ΕΠΟ και της απόφασης παραχώρησης δάσους.
– Την κατασκευή νέων δρόμων χωρίς αδειοδότηση.
– Την κατασκευή του μεγαλύτερου μέρος του εργοστασίου εμπλουτισμού χωρίς έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης.
– Την κατασκευή 27 κτιρίων, συνολικού εμβαδού 3.309 τ.μ., πάνω σε έκταση δημόσιου δάσους, χωρίς έγκριση και άδεια δόμησης.
– Την κατασκευή του φράγματος αποβλήτων Καρατζά, ύψους 150 μ., χωρίς να έχει ακόμα εκδοθεί άδεια εγκατάστασης.
– Πιθανή απόληψη μετάλλων (χαλκού και χρυσού) και χρήση της μη αδειοδοτημένης μεθόδου της εκχύλισης (leaching).

Εικόνα από drone

Εκτός από τις φωτοαποτυπώσεις, η έρευνα κατέγραψε μέσω drone πανοραμικά την εικόνα που έχει τώρα το Υποέργο Σκουριών, σε ένα βίντεο που παρουσιάζεται μέσω του ThePressProject




Υπερδιπλάσια η έκταση του Υποέργου Σκουριών


Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η έρευνα, η πραγματική συνολική επιφάνεια κατάληψης του Υποέργου Σκουριών ανέρχεται σε 5.379 στρέμματα και 866 στρέμματα εξωτερικής οδοποιίας.
Όμως, τυπικά και νομικά η Ελληνικός Χρυσός κάνει λόγο για έκταση 1.788 στρεμμάτων και 790 στρέμματα για έργα εσωτερικής και εξωτερικής οδοποιίας.
Η έρευνα συμπεραίνει ότι υπάρχουν τελείως διαφορετικές συνέπειες πάνω στο έργο της Ελληνικός Χρυσός, αφού η έκταση του είναι υπερδιπλάσια
Ειδικότερα, οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα είναι εξ’ ολοκλήρου άλλες λόγω των διαστάσεων αλλά και ταυτόχρονα το έργο αυτό επηρεάζει άμεσα την τοπική κοινωνία.
Φυσικά, γεννιέται το ερώτημα εφόσον οι Υπηρεσίες της Διοίκησης που ήλεγξαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και έδωσαν τη θετική έγκρισή τους στο έργο, είχαν στα χέρια τους τα πραγματικά δεδομένα.

Παράβαση του δασικού νόμου και της ΚΥΑ 201745/2011

Σύμφωνα με την έρευνα, για να μπορέσει η Ελληνικός Χρυσός να έχει στη κυριότητά της την έκταση που ζητούσε, χωρίς να τροποποιηθεί η ΚΥΑ ΕΠΟ, έκανε τη συγκεκριμένη αίτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης από την Ειδική Γραμματεία Δασών.

Πρώτα, την παραχώρηση κατά κυριότητα επί συνολικής εκτάσεως 1.597,43 στρέμματα και συγκεκριμένα:
– Ενοποιημένο όρυγμα (393στρμ)
– Εργοστάσιο εμπλουτισμού (126στρ)
– Εγκαταστάσεις απόθεσης Καρατζά Λάκκου (837στρ)
– Εγκαταστάσεις απόθεσης Λοτσάνικου (241στρ)

Και στη συνέχεια, παραχώρηση κατά χρήση επί δασικού χαρακτήρα έκτασης εμβαδού 1.977,74 στρεμμάτων.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι οι επιτρεπτές εργασίες στα δημόσια δάση που έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση ή κυριότητα ορίζονται με σαφήνεια από το άρθρο του νόμου 998/79 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας» ο οποίος ουσιαστικά λέει ότι για να μπορέσουν να παραχωρηθούν εκτάσεις και να χρησιμοποιηθούν, είναι για την εκμετάλλευση ορυκτών ή για την δημιουργία πρόχειρων εγκαταστάσεων.
Η έρευνα συμπεραίνει ότι η κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων του μεταλλείου πάνω σε δασική έκταση είναι παράνομη.
Ενώ χαρακτηριστικά μέσα στην έρευνα αναφέρεται ότι όσες εγκαταστάσεις διαφαίνονται στους χάρτες, έχουν κατασκευαστεί σε άλλες θέσεις στη πραγματικότητα, και επομένως υπάρχει παράβαση της ΚΥΑ.
Για να καλυφθεί η εταιρεία νομικά, όσες εγκαταστάσεις θεωρούνταν αυθαίρετες, ονομάστηκαν ως πρόχειρες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Υποστηρίζεται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι μόνιμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε στη συνέχεια, ολόκληρη την έρευνα
Δείτε όλες τις φωτοαποτυπώσεις στις σελίδες 68-75 

Δεν υπάρχουν σχόλια: