Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Τι σηματοδοτεί το πολεμικό επεισόδιο Ρωσίας – Τουρκίας

της Κατερίνας Ακριβοπούλου
Ραγδαίες και εξόχως ανησυχητικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, μετά το πολεμικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, με εντολή Νταβούτογλου, όπως αποδεικνύεταιΗ σκληρή αντίδραση Πούτιν να καταγγείλει ανοιχτά για πρώτη φορά την Τουρκία ως συνεργό των τρομοκρατών του ISIS, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου να θέσει προ των ευθυνών της τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, σε ο,τι αφορά την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Οι διεθνείς αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το θερμό





επεισόδιο μπορεί να αποτελεί την απαρχή ενός γενικευμένου «πολέμου», με απρόβλεπτες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά το χτύπημα στο Παρίσι, οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ μπήκαν σε τροχιά ραγδαίας εξομάλυνσης, γεγονός που θορύβησε εντόνως την Άγκυρα, καθώς συναισθάνθηκε ότι η συμμαχία αυτή πλήττει ευθέως τα συμφέροντά της, τα οποία σχετίζονται – μεταξύ των άλλων- και με το κουρδικό.
Ως εκ τούτου προχώρησε στην πρόκληση με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να διεμβολίσει το μέτωπο της Δύσης, με σκοπό να υπονομεύσει τις κοινές προσπάθειες του δυτικού άξονα με τη Ρωσία εναντίον του ISIS.
Την ερμηνεία αυτή ενισχύει το γεγονός ότι το θερμό επεισόδιο είναι το πρώτο μεταξύ χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, τα τελευταία 55 χρόνια
Η Τουρκία επιχείρησε δηλαδή να προκαλέσει ρήγμα και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλάζοντας έτσι τις συντεταγμένες στο γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με αιχμή το ενεργειακό και φόντο την τρομοκρατία του ISIS.

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο ότι θα καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα, αντιδρώντας στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία
Εν προκειμένω χρησιμοποίησε τους τουρκμένιους οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα τουρκικό φύλο με τουρκική γλώσσα, που ζει διασκορπισμένο σε διάφορες αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Συρία.
Συντάσσονται πλήρως με τους φιλοδυτικούς αντάρτες που μάχονται εναντίον του ΄Ασαντ και καθοδηγούνται από την Άγκυρα .

Τι θα συμβεί από δω και στο εξής; 
Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επί του παρόντος επισφαλής και οι αναλυτές περιμένουν την απάντηση της Μόσχας, προκειμένου να σταθμίσουν τις εξελίξεις.
Αν και το αμερικανικό Stratfor (Strategic Forecasting) ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στρατηγικών και γεωπολιτικών προβλέψεων, υποστηρίζει σε έκτακτη ανάλυσή του ότι το πολεμικό επεισόδιο δεν προβλέπεται να οδηγήσει σε στρατιωτική κλιμάκωση Ρωσίας-Τουρκίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιθανολογούν το αντίθετο.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: