Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Σκουριές. Το ΣτΕ, το show και το μυστήριο με τις διαθεσιμότητες της Ελλ. Χρυσός

Το παιχνίδι τακτικισμού που έχει επιλέξει να παίζει  η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ακολουθούν πιστά οι εργαζόμενοι της, που εδώ και τρεις μέρες έχουν προχωρήσει σε σκηνοθετημένες από τα τηλεοπτικά μέσα κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάκληση των εγκρίσεων τεχνικών μελετών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Καθημερινά στις οθόνες μας εξελίσσεται ένα  τηλεοπτικό show παραγωγής και έμπνευσης Mega και ΣΚΑΙ. Σταδιακά οι




«ταμπουρωμένοι» εργαζόμενοι από 40 έγιναν 100 με τους τηλεθεατές να βλέπουν live την προσχώρηση και άλλων μεταλλωρύχων στην κίνηση αυτή. 
Είναι αλήθεια ότι ποτέ στα ελληνικά χρονικά δεν έχουμε δει εργαζόμενους να βρίσκονται σε τέτοια σύμπνοια με τα συμφέροντα του αφεντικού τους, να μην λένε κουβέντα για τις παρανομίες της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, να μην έχουν βγάλει μισή ανακοίνωση για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στον χώρο εργασίας τους ενώ παράλληλα δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στην εταιρεία για το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη κανένας δεν γνωρίζει πόσοι είναι τελικά οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, πόσοι εργάζονται σε εργολαβικές εταιρείες που συνεργάζονται με την Ελληνικός Χρυσός και πόσοι τελικά από αυτούς έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Από χθες ο Χρ. Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων ενός εκ των τεσσάρων σωματείων δήλωνε ότι 1.200 άτομα έχουν λάβει χαρτί διαθεσιμότητας από την εταιρεία.
Παρ`όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες του alterthess από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στην οικεία Επιθεώρηση έχουν δηλωθεί μόνο 185 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 168 από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ και οι υπόλοιποι από εργολαβική εταιρεία της Λαμίας.
Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη δηλωθεί οι υπόλοιποι στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Δεδομένο είναι όμως ότι οι εργαζόμενοι που προχωρούν σε κινητοποιήσεις είναι πολύ λιγότεροι από τον αριθμό των 2.000 που δήθεν εργάζονταν στην Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδια της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι σήμερα προχώρησαν σε αποκλεισμό δρόμων στο Γομάτι και στο Στρατώνι ενώ αύριο θα προχωρήσουν σε κατάληψη δημοτικού κτιρίου στην Μ. Παναγία.
Είναι επίσης προφανές ότι η απόφαση της εταιρείας να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους συνιστά μια επιβολή  λοκ-άουτ εκ μέρους της και δεν έχει σχέση με την προσωρινή διακοπή των εργασιών με εντολή ΥΠΑΠΕΝ σε Σκουριές και Ολυμπιάδα καθώς η εντολή αφορά δύο υποέργα και όχι το σύνολο των εργασιών στα μεταλλεία Κασσάνδρας.
Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και δη των εξειδικευμένων υπογιτών μεταλλωρύχων έχει αντικείμενο εργασίας πράγμα που σημαίνει ότι παράνομα η εταιρεία έχει προχωρήσει στην επιβολή του καθεστώτος διαθεσιμότητας

Η εταιρεία προχωρά σε ένα ακόμη παιχνίδι εκβιασμού την ίδια στιγμή που παραδέχεται την παραβίαση των όρων των τεχνικών μελετών εκ μέρους της που αφορά την μεταλλουργία, δηλαδή ότι δεν έχει πραγματοποιήσει εδώ και τρία χρόνια  ως όφειλε επιτόπιες ημιβιομηχανικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου flash melting (μιας μεθόδου που δεν έχει εφαρμοστεί παρά μόνο πειραματικά σε εργαστήρια φιλανδικής εταιρείας) έτσι ώστε να αποδείξει αν αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να προκαλεί κίνδυνο για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους.
Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκότησης Π. Σκουρλέτης με επιστολή του γνωστοποίησε τη δυνατότητα διεξαγωγής διαλόγου με την εταιρεία υπό την  προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα συμμορφωθεί με την υποχρέωση της να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν διακοπεί και να άρει το καθεστώς διαθεσιμότητα των εργαζομένων.
Η εταιρεία από την πλευρά της απάντησε πως η «πρόθεση για την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι δεδομένη» (;) και πως για να ξεκινήσει συνεργασία με το Υπουργείο απαιτεί την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου.

ΣτΕ: 
Δεκτή έκανε αίτηση της Ελληνικός Χρυσός
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες δεκτή έκανε το ΣτΕ προσφυγή της εταιρείας για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών που είχε υποβάλει κατά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 6 Απριλίου 2015.
Δεν πρόκειται για προσφυγή που αφορά την τελευταία απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ για αναστολή των εγκρίσεων τεχνικών μελετών αλλά για κωλυσιεργία εκ μέρους την προηγούμενης διοίκησης του Υπουργείου ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου που είχε καταθέσει η εταιρεία.

ΥΠΑΠΕΝ: 
Διευκρινίσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα 
για την  υπ’ αριθ. 3191/15 απόφαση του ΣτΕ
«Η υπ’ αριθ. 3191/15 απόφαση του ΣτΕ  δεν αφορά ούτε ακυρώνει την απόφαση του Υ.Π.Α.Π.Ε.Ν. περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας» τονίζει σε διευκρινιστικό σημείωμα το Υπουργείο.
«Με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, η από 28.4.2015 πράξη του τότε Υπουργού, δια της οποίας επεστράφη ως ελλιπές το προσάρτημα της υποβληθείσας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τεχνικής μελέτης, που αφορούσε τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας»αναφέρει.
Το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ., δεν επιθυμεί και δεν δύναται να προβεί σε σχόλια ή κρίσεις επί του περιεχομένου δικαστικών αποφάσεων.
Διαβεβαιώνει, ωστόσο, προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εξαντλήσει τα όρια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και κάθε μέσο που του παρέχει ο νόμος, για την απόλυτη και χωρίς συμβιβασμούς προστασία του περιβάλλοντος και για την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σταυρούλα Πουλημένη
 alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: