Όταν χάνεις περίπου το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής σου δύναμης στην ψηφοφορία επί μιας συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, του υπουργού Οικονομικών και επί μιας συμφωνίας που καθορίζει το μέλλον της χώρας τα προσεχή χρόνια, δεν χωρεί αμφιβολία ότι βγαίνεις απ' αυτήν βαριά τραυματισμένος
Δεν χωρεί επίσης αμφιβολία ότι, όταν η μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που έχει απώλειες, και μάλιστα σοβαρές, είναι η δική σου, υφίσταται πολιτικό ζήτημα, παρ' ότι τύποις δεν υφίσταται ζήτημα δεδηλωμένης γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το εγείρουν για τις δικές τους σκοπιμότητες.

Όμως το αποτέλεσμα της νυχτερινής ψηφοφορίας στη Βουλή έχει και μια δεύτερη ανάγνωση: 
Όταν το χρέος που έχεις αναλάβει εκ της θέσεώς του (κυβέρνηση) και με τη λαϊκή εντολή δύο φορές και την "εξουσιοδότηση" της συντριπτικής πλειοψηφίας (251 ψήφοι) της Βουλής να πετύχεις μια "καλύτερη συμφωνία" με τους δανειστές το στηρίζουν τα τρία τέταρτα της Κοινοβουλευτικής σου Ομάδας, όλοι οι βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος και το μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, δεν έχεις απλώς δικαίωμα, αλλά καθήκον να συνεχίσεις και να το εκπληρώσεις μέχρι τέλους. 
Αυτό που δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις είναι, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, στη μέση της μάχης "να διευκολύνεις το σχέδιο των αντιπάλων σου" και εν προκειμένω του Σόιμπλε.

Βεβαίως, αφού ολοκληρωθεί η εν εξελίξει προσπάθεια για μια δύσκολη μεν, με δυνατότητες δε συμφωνία με τους δανειστές, η χώρα σταθεροποιηθεί και η κοινωνική ζωή αποκτήσει μια κάποια κανονικότητα, ξεπεραστούν οι ιδιάζουσες και έκτακτες συνθήκες, θα πρέπει να επιλυθεί και το πολιτικό πρόβλημα. 
Και αυτό, έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μόνο ο λαός μπορεί να το λύσει. Είναι ο μόνος αρμόδιος να αναδείξει την κυβέρνηση και τα πρόσωπα που θα τον εκπροσωπήσουν. 
Το βέβαιο είναι ότι ο λαός μέχρι σήμερα στηρίζει και τον πρωθυπουργό, και τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Μεθαύριο όλοι κρίνονται, όχι μόνο από το παρελθόν τους, αλλά, κυρίως, από τη συμπεριφορά και την ικανότητα προσαρμογής στο παρόν και το μέλλον.

 "Δεν θα κάνουμε το χατίρι των αντιπάλων μας 
να γίνουμε μια μικρή παρένθεση στο χρόνο"