Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών / Ισχυρό όπλο και βαριά ευθύνη

Τσίπρας - Τσακαλώτος με προτάσεις στη σύνοδο κορυφής και το Eurogroup
*Εθνική συναίνεση για διαπραγμάτευση και βιώσιμη λύση  *"Πορτοκαλί" συναγερμός μεταξύ πρωθυπουργού, Ολάντ, Μέρκελ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Πούτιν. Νέα παρέμβαση Λευκού Οίκου
Με την εντολή του 62% των πολιτών και τη συναίνεση των κομμάτων -πλην του ΚΚΕ- της αντιπολίτευσης για βιώσιμη λύση προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, προσδοκώντας ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιδείξουν -αυτή τη φορά- την αναγκαία πολιτική βούληση και τον ρεαλισμό για έναν συμβιβασμό επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόταση που θα υποβάλει σήμερα η κυβέρνηση, αρχικά στο Eurogroup και στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής,
 



στηρίζεται στις συμπληρωματικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους που είχαν υποβληθεί μετά την άτυπη πρόταση Γιούνκερ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Γενικότερα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας αναδεικνύονται, όπως σημειώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης υπό τον Πρ. Παυλόπουλο, σε κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας.

Ισχυρό όπλο και βαριά ευθύνη 
Σήμερα επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αυτές που είχαν τελειώσει, υποτίθεται, οριστικά και δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναρχίσουν με αυτήν την κυβέρνηση. 
Μεσολάβησε το δημοψήφισμα.
Χθες, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, οι επικεφαλής των κομμάτων που έλεγαν Ναι στην παράδοση στους δανειστές αναγκάστηκαν να συναινέσουν στο σχέδιο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. 
Προηγήθηκε το δημοψήφισμα
Το 61% Όχι είναι το μεγάλο όπλο του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Το Όχι, και ακόμη περισσότερο το ηχηρό 61% του δημοψηφίσματος, σόκαρε την ευρωπαϊκή ηγεσία, που θεωρούσε -ή είχε και διαβεβαιώσεις από τους προθύμους των Αθηνών- ότι το δημοψήφισμα υπό καθεστώς κάπιταλ κοντρόλς θα ήταν η υλοποίηση της αριστερής παρένθεσης. 
Ότι ήταν "ψιλοέτοιμοι" να "ξεφορτωθούν τον Τσίπρα". 
Εξ ου και ο έκδηλος εκνευρισμός σε συγκεκριμένους Ευρωπαίους πολιτικούς που εξετέθησαν ανεπανόρθωτα. 
Το αποτέλεσμα, όμως, εξέπληξε και θετικά τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης, που είδαν την καθημαγμένη Ελλάδα να λέει ένα απόλυτο και απερίφραστο Όχι στη λιτότητα και στα αδιέξοδα, ένα Όχι στο ΤΙΝΑ.

Αυτό το Όχι του λαού, η ταξικότητα της ψήφου και η καταγραφόμενη ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς, εκτός από όπλο, είναι και το μεγάλο βάρος ευθύνης που κουβαλάει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Ο λαός απέδειξε, όταν η κυβέρνηση του το ζήτησε, ότι δεν φοβάται να αγωνιστεί. 
Είναι η σειρά της κυβέρνησης να φανεί αντάξια της λαϊκής υποστήριξης και να επιτύχει μια συμφωνία που να βάζει τέρμα στον φαύλο κύκλο της εξουθενωτικής λιτότητας και να ανοίγει την πόρτα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: