Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Το προφητικό χάρισμα των Μητσοτακαίων

του Γ. Ανανδρανιστάκη
«Κώστας Καραμανλής: Η κυβέρνηση αργεί πάρα πολύ, πρέπει να τελειώνει πάση θυσία τις διαπραγματεύσεις!». Το διαβάσαμε σε πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας και αναφωνήσαμε, επιτέλους, ο πρώην πρωθυπουργός έσπασε τη σιωπή του! Κι όμως. Όταν μπήκαμε στις μέσα σελίδες διαπιστώσαμε ότι δεν είχε μιλήσει ο Καραμανλής, είχαν μιλήσει οι κύκλοι του, οι οποίοι μετέφεραν συνομιλίες του προέδρου με βουλευτές της Ν.Δ. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που δηλώνουν μια φορά τον μήνα ότι «ο πρόεδρος αδυνάτισε και τούτο προοιωνίζεται πολιτικές εξελίξεις». Αδυνατίζει μήνα με τον μήνα ο πρόεδρος κι αν δεν του βάλει κάποιος φρένο, σε ένα-δυο χρόνια θα έχει
 



εξαφανιστεί από προσώπου γης. 
Εν πάση περιπτώσει, ευπρόσδεκτη η προτροπή του Καραμανλή περί ταχύτητας, αν και είναι λίγο σόλοικο να την ακούς από τον άνθρωπο που έχει εμπνεύσει τη «Βραδύτητα» του Κούντερα, που μπαίνεις στο πολιτικό γραφείο του και νομίζεις ότι έχεις μπει στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισσό, με τη διαφορά ότι τα ομοιώματα της Μαντάμ είναι σαφώς πιο κινητικά.
 
Η ίδια κυριακάτικη εφημερίδα φιλοξενούσε και δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δηλώσεις του ιδίου και όχι των κύκλων του, που έχουν αποβιώσει από δεκαετίας. 
«Έφτασε η ώρα των τελικών αποφάσεων. Η ευθύνη πέφτει εξ ολοκλήρου στους ώμους του Αλέξη Τσίπρα. Οι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται. Ας πάρει τις τελικές αποφάσεις». 
Δεν ξέρω πώς το βλέπετε εσείς, εγώ όταν ακούω τον Επίτιμο να ομιλεί περί «τελικών αποφάσεων» και μάλιστα δις, σκιάζομαι, νομίζω ότι πλησιάζει το τέλος κάποιου, πιθανότατα το δικό μου. 
Είπε κι άλλα ο Μητσοτάκης: «Το επιχείρημα ότι δεσμεύεται ο Τσίπρας από τις προεκλογικές υποσχέσεις του δεν είναι σοβαρό. Δεσμεύεται σε ό,τι αφορά τον ίδιο. Δεν δεσμεύεται όμως στο να υποχρεώσει να συμμορφωθούν με τις επιθυμίες του τα 18 ευρωπαϊκά Κοινοβούλια». 
Τα ίδια που λέει κι ο Σόιμπλε, με τα ίδια λόγια ακριβώς
Τα μεγάλα πνεύματα δεν συναντώνται απλώς. 
Τα μεγάλα πνεύματα αλληλοπεριχωρούνται, το πνεύμα του Μητσοτάκη έχει εισβάλει στον Σόιμπλε και το πνεύμα του Σόιμπλε έχει εισβάλει στον Μητσοτάκη.

Μην τους λοιδορείτε τους Μητσοτάκηδες, να ακούτε μετ' ευλαβείας αυτά που σας λένε, γιατί ως οικογένεια έχουν χάρισμα προφητικό
Βγήκε τις προάλλες, επί παραδείγματι, ο υιός Κυριάκος και δήλωσε ότι η επαναπρόσληψη των 4.000 απολυμένων του Μνημονίου, καθαρίστριες, καθηγητές, σχολικοί φύλακες, είναι μονομερής ενέργεια που παραβιάζει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. 
Μόνος του τα είπε, μόνος του τα άκουσε ο Κυριάκος, ουδείς του έδωσε σημασία
Κι όμως, λίγες ημέρες αργότερα, ο προφήτης δικαιώθηκε, οι δανειστές δήλωσαν μέσω διαρροών ότι η επαναπρόσληψη των απολυθέντων είναι αιτία πολέμου και ένας από τους λόγους που δεν κλείνει η συμφωνία.
Μετά Χριστόν προφήτης ο Κυριάκος και μην ακούσω κανένα να ομιλεί περί γαϊδάρων γιατί θα του βάλω πιπέρι στο στόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: