Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Στην τσιμπίδα της εφορίας οι "χρυσοί" καταθέτες

Ελβετική στήριξη για πάταξη της φοροδιαφυγής 
*Νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό 
*Περί το 15% ο φόρος για τη νομιμοποίηση των χρημάτων 
Την άμεση και στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισαν ο Γ. Βαρουφάκης και ο Π. Νικολούδης κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ ντε Βαντβίλ
Όπως ανακοίνωσε ο πρώτος, θα προωθηθεί σύντομα νομοσχέδιο για την "εθελοντική αποκάλυψη" των κρυφών λογαριασμών στο εξωτερικό που θα νομιμοποιηθούν με κάποιο ποσοστό φόρου, περί το 15%. Σε περίπτωση που δεν δηλωθούν οι καταθέσεις, η ελβετική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κλείνει τους λογαριασμούς. Η συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας έρχεται σε μια στιγμή που, όπως >>>
 



αποκαλύπτεται, οι καταγγελίες για υποθέσεις μαύρου χρήματος στην Ελβετία αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε, στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, την αισιοδοξία του πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους
Ενώ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν, θα κληθεί ο λαός να πάρει την απόφαση, όχι με εκλογές, αλλά με δημοψήφισμα. 
"Όμως δεν θα χρειαστεί να πάμε", όπως είπε, καθώς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Αύριο συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασιστούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας και αναμένεται να άρει τη χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και βεβαίως δεν θα συνεχίζει την πολιτική της σκληρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, που αποτέλεσαν τη βάση των Μνημονίων
Αυτό δεν σημαίνει ότι αίφνης τα πράγματα έγιναν ρόδινα. 
Κάθε άλλο, οι δυσκολίες συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και η ίδια η χώρα δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες, αν και διαπνέονται από την πολιτική της λιτότητας, απέχουν πολύ ως προς το βάθος και την ένταση από τα αντίστοιχα Μνημόνια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στα εργασιακά θέματα, στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά. 
Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών για επιπλέον περικοπές, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη - Σαμαρά.

Τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης, "η εσωτερική τρόικα", όπως αποκάλεσε τις ηγεσίες τους ο πρωθυπουργός, εξέλαβαν τη συνέντευξη ως απόδειξη της υπαναχώρησης, κοινώς ως κωλοτούμπα. 
Πόσο πειστική, όμως, μπορεί να είναι αυτή η επιφανειακή κριτική, όταν τις μισές ημέρες κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι ετοιμάζεται να κάνει κωλοτούμπα και τις άλλες μισές κηρύσσουν πανστρατιά των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να "σώσουν" τη χώρα από τα "βράχια" όπου υποτίθεται πως την οδηγεί ο Τσίπρας;

Ελαφρότητες αναξιόπιστων πολιτικών, που έχουν μάθει να λειτουργούν ως πλαγιοφύλακες των Μνημονίων
Αφού ναρκοθέτησαν το πεδίο της διαπραγμάτευσης από κοινού με τις πιο σκληρές εκφράσεις της Ευρωδεξιάς, με στόχο την παγίδευση της νέας κυβέρνησης, εμφανίζονται τώρα ως τιμητές. 
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως αποκάλυψε στην "Αυγή" της Κυριακής ο Γιάννης Δραγασάκης, προέβλεπε ταμιακό έλλειμμα 550 εκατομμυρίων ευρώ ήδη από τον Φεβρουάριο.

Αυτοί, όμως, αμετανόητοι προσδοκούν παρενθέσεις αντί να συμπορευθούν με την κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση για την οικονομία και τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: