...πληρώνουν και οι έχοντες 
Αλ. Τσίπρας: "Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη"
Σε καλό κλίμα συνεργασίας συνεχίζονται και σήμερα οι συζητήσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, με την κάθε πλευρά να δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες >>>




πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα.
Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, χωρίς να περιλαμβάνει  υφεσιακά μέτρα.
Παράλληλα, παρατηρούν ότι οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και να επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.
Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα, συμπληρώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
  • Αλλεξης Τσίπρας: 
    "Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη"

    Κατηγορηματικά απορρίπτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων «που αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News
     Τονίζει δε πως στόχος είναι η ρήξη με τη διαπλοκή και η λύση με την Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών και συντάξεων, μαζικές απολύσεις και άλλα υφεσιακά μέτρα που θα επιτείνουν την κοινωνική κρίση
    «Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά», υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας.

    Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» που θα προτείνει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο λέγοντας ότι «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου».

    Ο πρωθυπουργός αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012».
    Υποστηρίζει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, αλλά εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

    Παράλληλα, ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας: «Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
    Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τονίζει πως έχουν ξεκινήσει έρευνες σε λίστες των μεγαλοκαταθετών, σε ύποπτες συμβάσεις ενώ αποτελεί προτεραιότητα το επόμενο διάστημα, η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον Γ. Κατρούγκαλο λέγοντας ότι «το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων» και πως ο υπουργός έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, «παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές».
    Για τον Γ. Βαρουφάκη και τα σενάρια για απομάκρυνση ή παραγκωνισμό, τονίζει ότι «είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση, αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση. Φυσικά, υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου. Όμως τέτοιο σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση».

    Ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρόεδρο της Βουλής στην προσπάθειά της «να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας» ενώ τονίζει πως εκτελεί τα καθήκοντά της «με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση».
    Υπογραμμίζει ότι είναι «σενάρια εαρινής νυκτός» τα περί οικουμενικής κυβέρνησης και προσθέτει: «Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε».

    Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές και θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αυτήν τη φάση, ενώ δηλώνει πως εάν ο κ. Σαμαράς του ζητήσει συνάντηση θα τον δει για να τον ενημερώσει.
    Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη αλλά σημειώνει πως «αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».