Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Στήριξη Ομπάμα κατά της λιτότητας /// Παίζουν τα ρέστα τους !

Συμμάχους στην προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό της διαρκούς λιτότητας, αλλάζοντας παράλληλα τις ισορροπίες στην Ευρώπη, και ταυτοχρόνως να αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή βρίσκει η νέα κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες βράδυ ο Μπάρακ Ομπάμα με τον Αλ. Τσίπρα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες "να σταθούν αρωγός στην Ελλάδα" ώστε "να αλλάξει η ατζέντα της λιτότητας με μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης". Η στήριξη θα εκφραστεί και εμπράκτως, όπως ειπώθηκε, μέσω της συνεργασίας των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών Τζακ Λιου και Γ. Βαρουφάκη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα- Λαβρόφ καλεί Κοτζιά στη Μόσχα Χθες, επίσης, >>>
 



ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα ελληνική κυβέρνηση και κάλεσε τον ομόλογό του Ν. Κοτζιά να επισκεφθεί τη Μόσχα με την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών "θα αναπτυχθούν και θα αποκτήσουν νέα δυναμική".

Παίζουν τα ρέστα τους !
 
Η άμεση συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και οι πρώτες εντυπώσεις από τις συμβολικές κινήσεις, αλλά και την επιβεβαίωση βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων, με αιχμή την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έχουν δημιουργήσει στην κοινή γνώμη θετική εικόνα και ευρύτερη συναίνεση για την κυβέρνηση. 
Και η διεθνής εικόνα όμως είναι θετική. 
Πριν καλά-καλά ορκιστεί η κυβέρνηση, ξεκινά άτυπα η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. 
Σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο Σουλτς και αύριο ο Ντάισελμπλουμ
Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αντίστιξη με αυτό το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, χθες στη Σοφοκλέους έπεσαν κατακόρυφα οι τιμές των μετοχών, ιδιαίτερα οι τραπεζικές, που έχουν χάσει από τη Δευτέρα το 40% της αξίας τους και τα warrants εκμηδενίζονται. 
Προβάλλεται ως αιτία η έρπουσα φημολογία ότι η κυβέρνηση δήθεν θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες. 
Είναι προφανές ότι τη φήμη αυτή έχουν συμφέρον να διακινούν παράγοντες που συνδέονται με τους παλαιούς μετόχους, που ελέγχουν τις διοικήσεις των τραπεζών. 
Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή και αυτονόητη. 
Το Δημόσιο θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματά του στις τράπεζες, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών ανήκει στο Δημόσιο. 
Η έρπουσα φημολογία περί "κρατικοποίησης" των τραπεζών είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχία και σε ορισμένους άλλους επενδυτές.

Η νέα κυβέρνηση εγγυάται το δημόσιο συμφέρον και οποιεσδήποτε κινήσεις θα γίνουν μέσω διαλόγου προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επενδυτών
Καθώς επίσης να πειστούν κι άλλοι να επενδύσουν σε μεγάλα έργα υποδομής. 
Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος πανικού που αν δεν ανακοπεί αμέσως, μπορεί από το Χρηματιστήριο να προχωρήσει στις τράπεζες και να δημιουργήσει κύμα φυγής των καταθέσεων, που τις τελευταίες μέρες έχει πλήρως ελεγχθεί. 
Όσοι επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά και οικονομικά διαπράττουν έγκλημα εις βάρος της οικονομίας και του ελληνικού λαού.
 
Η ομιλία του πρωθυπουργού χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο προδιαγράφει το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων που θα παρουσιαστούν στη Βουλή
Και συνιστά την εγκυρότερη πολιτική διαβεβαίωση για τη συνολική πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. 
Είναι, λοιπόν, εκ του πονηρού η επιχειρούμενη εκμετάλλευση αποσπασματικών δηλώσεων υπουργών, που προβάλλονται τεχνηέντως εκτός του συνολικού κυβερνητικού πλαισίου. 
Είναι κατανοητό ότι η μετεκλογική επιβεβαίωση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, το φρένο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και την παραμονή των αεροδρομίων υπό δημόσιο έλεγχο προκαλεί όσους ευνοήθηκαν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οι οποίοι διαπιστώνουν τώρα ότι η κυβερνητική αλλαγή έχει πολιτικό αντίκρυσμα. 
Δεν είναι λόγια.

Στα θέματα που αξιοποιούνται για να θολώσουν την εικόνα ευθύνης της νέας κυβέρνησης και να προδιαγράψουν κλίμα συνολικής σύγκρουσης με την Ευρωζώνη είναι και η αντίδραση της Αθήνας στην παράκαμψή της από την Ε.Ε. σχετικά με το θέμα των νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό.
Η αξίωση που προβάλλεται από κέντρα του ευρωπαϊκού κατεστημένου, αλλά και δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ "να στραφεί προς τον ρεαλισμό..."
Πρόκειται για αξίωση που υποκρύπτει μεθοδεύσεις φαλκίδευσης της λαϊκής θέλησης. Σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του, με βέβαιο αποτέλεσμα να απογοητεύσει τον λαό. 
Πρόκειται για σχέδια, που προσκρούουν όμως στο γενικότερο κοινωνικό κλίμα αποδοχής της κυβέρνησης, καθώς και στις διαλυτικές τάσεις που διατρέχουν το αστικό πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: