Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Βενιζέλος: Ο επόμενος πρόεδρος του "Ποταμιού"

Οι πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την κοινή πλέον πεποίθηση ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά προεκλογικής περιόδου, με το αποτέλεσμα, σε ότι αφορά την σειρά κατάταξης των κομμάτων να θεωρείται ως δεδομένο και τις δημοσκοπήσεις να συνηγορούν σε αυτό, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν σκέψεις και κινήσεις σε ότι αφορά την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού την επόμενη ημέρα των εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο και με την γνωστή λαϊκή παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν… μαγειρεύουν» θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ως δεδομένο, σε ότι αφορά την πολιτική σκακιέρα ότι η υπόθεση ΠΑΣΟΚ >>>
 



είναι πλέον χαμένη για τον σημερινό του πρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει δει μια σειρά κινήσεών του, σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ, να αποτυγχάνουν παταγωδώς
Μετά από την κίνηση των «58» και των άλλων «σχημάτων» που θέλησαν να ανασυνθέσουν την «Κεντροαριστερά», ακολούθησε η «Ελιά», ένα τέχνασμα για να αποφευχθεί η συντριβή τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τώρα η λεγόμενη «Δημοκρατική Παράταξη»

Φαίνεται όμως ότι αυτή η τελευταία κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν και το φινάλε μιας πορείας, η οποία δεν έχει πια γυρισμό, σε ότι αφορά το πολιτικό μέλλον του στο ΠΑΣΟΚ. 
Η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, μπορεί κάλλιστα να εκτιμηθεί ως τελεσίγραφο με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. 
Όλο και περισσότεροι βουλευτές είδαν θετικά την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού και βγαίνουν, ανοιχτά πλέον και τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής Συνεδρίου με κύριο αίτημα την αλλαγή ηγεσίας. 
Με λίγα λόγια, το «παιχνίδι» είναι χαμένο για τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ



Οι κινήσεις απελπισίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση, επέλεξε να κάνει δύο συναντήσεις
Η μια ήταν με τον Γιώργο Παπανδρέου και η δεύτερη με τον Κώστα Σημίτη
Σε ότι αφορά την πρώτη, η επόμενη ημέρα της συνάντησης έφερε την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού με τα γνωστά αποτελέσματα. 
Η δεύτερη συνάντηση, με τον Κώστα Σημίτη χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «καλή και ειλικρινής». 
Είναι επίσης γνωστό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος χειρίζεται άψογα τις λέξεις και τις φράσεις. Γνωστό ακόμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, είναι δύσκολο να εκτιμά ότι η «Δημοκρατική Παράταξη» του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι δυνατό να αποτελέσει τον «τρίτο πόλο» ή αλλιώς έναν ισχυρό πόλο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ρόλο – ρυθμιστή στην πολιτική ζωή της χώρας.



Η πολιτική συγκυρία



Με αφορμή τις επικείμενες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θεωρούνται ως δεδομένες στα πολιτικά «πηγαδάκια», στα δημοσιογραφικά στέκια, αλλά και στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, τα πράγματα φαίνεται ότι οδηγούνται από μόνα τους σε μια αναμενόμενη κατάληξη. 
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν επιθυμεί κατ’ ουδένα τρόπο να χάσει την βουλευτική του ασυλία, φοβούμενος ίσως αναζήτηση τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών για την υπόθεση των υποβρυχίων για παράδειγμα
Είναι επίσης γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ κατρακυλά συνεχώς στις δημοσκοπήσεις και μετά από την επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής. 



Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να υπενθυμιστεί ότι το Ποτάμι έχει «λεηλατήσει» το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, αυτό δηλαδή που στήριζε η λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα
Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, βλέπει με «καλό μάτι» το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, βλέποντάς το ως έναν «εκσυγχρονιστικό» πολιτικό σχηματισμό, όχι ως συνέχεια του παρελθόντος βέβαια, αλλά ως μια «καινούρια» προσπάθεια αναβίωσης του «εκσυγχρονισμού» με το μανδύα του «νέου». 
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ιδρυτής του Ποταμιού φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει ηγετικές ικανότητες, ενώ δείχνει και αλαζονικές τάσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται για κάποιον που υποστηρίζει ότι κομίζει το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου. 
Τι θα συνέβαινε δηλαδή αν το Ποτάμι εμφανιζόταν ως πρώτη πολιτική δύναμη στις δημοσκοπήσεις;



Το σενάριο



Με αυτά τα δεδομένα, τα πράγματα φαίνεται ότι οδηγούνται σε ένα σενάριο, το οποίο μάλλον παραπέμπει σε νέες συζητήσεις και εξελίξεις όχι σε πολύ μακρινό ορίζοντα, σε ότι αφορά το πολιτικό μέλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου, με σχεδόν βέβαιη την αμφισβήτηση και την πτώση του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ακόμα και το ίδιο βράδυ των βουλευτικών εκλογών
Έχει γραφτεί, αλλά και συζητείται ότι το πολιτικό μέλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου θα μπορούσε να είναι στη ΝΔ. Αυτό θεωρείται ως σενάριο με πολύ μικρές πιθανότητες για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. 
Ένα μόνο επιχείρημα είναι αρκετό για να πείσει, το οποίο λέει ότι πολύ δύσκολα μετά τις εκλογές θα είναι στην ηγεσία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. 
Με λίγα λόγια το «δίδυμο» Σαμαρά – Βενιζέλου έχει ορίζοντα συνεργασίας μέχρι τις εκλογές, αν όχι και νωρίτερα, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. 



Συμπερασματικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκ των πραγμάτων, μετρά λίγες ημέρες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 
Το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Κώστα Σημίτη δεν διέρρευσε. 
Ο Κώστας Σημίτης διάκειται φιλικά προς το Ποτάμι. 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θέλει να είναι βουλευτής. 
Το Ποτάμι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα μπει στην Βουλή. 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν πείθει ως πρόεδρος του Ποταμιού. 
Το ερώτημα είναι πλέον ξεκάθαρο. 
Μήπως θα θελήσει να πείσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από αυτή την θέση; 
Μετεκλογικά πάντα…



Δεν υπάρχουν σχόλια: