Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Λαϊκισμός δίχως όρια από τους νταβατζήδες της διαπλοκής

Εικόνα από το μέλλον η διήμερη επίθεση εκδοτικών, οικονομικών και πολιτικών κύκλων στο ΣΥΡΙΖΑ, που αφού εξάντλησαν τα σενάρια τρομοκρατίας για οικονομική καταστροφή της χώρας, ασκούν κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση από τα αριστερά.
Την αρχή έκαναν οι εκδότες που χτύπησαν πρωτοσέλιδα με γραμμή την αντιλαϊκή στάση της κ. Δούρου στην περιφέρεια Αττικής και έκαναν λόγο για φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την πλουτοκρατία. Ακολούθησαν δηλώσεις στελεχών >>>
 



της Νέας Δημοκρατίας και υπουργών ενάντια στην Περιφερειάρχη Αττικής και τον τρόπο που χειρίζεται το ευαίσθητο θέμα της καθαριότητας.  
Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για εμφανώς κατασκευασμένα δημοσιεύματα, που σε άλλες περιπτώσεις θα περνούσαν ως παραπολιτικά σε μονόστηλα εφημερίδων.
Δημιουργεί λοιπόν απορίες το γεγονός ότι επιλέχτηκε να εμφανιστούν ως κύρια άρθρα εφημερίδων, διαφοροποιώντας την γραμμή της αντιπαράθεσης Κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ με το βάρος να πέφτει πλέον στο αριστερό και προοδευτικό ακροατήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για πρώτη φορά να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή, είτε με μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια, είτε με εργολάβους, είτε με το μιντιακό σύστημα που βλέπει την επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή.

Στην Κουμουνδούρου είχαν γνώση από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας της μεταστροφής στην αμυντική γραμμή των εκδοτών και όπως τονίζουν με νόημα "αυτή είναι μόνο η αρχή" των όσων θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις, αλλά και το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης.
Αυτό που ανησυχεί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ανθεκτικότητα που μπορεί να παρουσιάσει το προοδευτικό ακροατήριο σε τέτοιου είδους επιθέσεις.
Τονίζουν μάλιστα πως "το θέμα δεν είναι αν η Δούρου είναι πολύ ή λίγο αριστερή, καλή ή όχι στη δουλειά που της έχει ανατεθεί, αλλά κατά πόσο ένα ψευδές εμφανώς δημοσίευμα προκαλεί πανικό στον κόσμο μας".

Ανάλογη ανησυχία προκάλεσαν και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα και πέρα από τις γνωστές νύξεις για ρήξη των σχέσεων της πλειοψηφίας με την Αριστερή πλατφόρμα, υπήρχε η αίσθηση πως η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ένα βήμα πίσω σε κομβικά ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και το θέμα των τραπεζών.
Και σε εκείνη την περίπτωση φάνηκε πως δημιουργήθηκε σύγχυση και υπήρξε ένα μεγάλο κενό ενημέρωσης από τα επίσημα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ που όφειλαν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση.

Μάλιστα τα ρεπορτάζ αυτά, συνοδεύτηκαν από άρθρα για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό, τη συνέχεια στο κράτος και την ήπια γραμμή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Οι εκδότες φαίνεται ότι ακολουθούν πλέον μία άλλη γραμμή σύγκρουσης με το ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρούν ότι τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν τα δυνατά της χαρτιά, ενώ τα σενάρια τρομοκράτησης της κοινής γνώμης έχουν ξεφτίσει.  Έτσι στην Κουμουνδούρου καταβάλεται προσπάθεια για να αποφευχθούν πιθανά αυτογκόλ και να θωρακιστεί το εκλογικό ακροατήριο απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις.

Στα δημοσιεύματα που αφορούσαν τη Ρένα Δούρου απάντησαν οι ίδιες οι καθαρίστριες και θέμα έληξε.
Η Δέσποινα Κωστοπούλου μια από τις καθαρίστριες που αγωνίζονται έξω από το υπουργείο Οικονομικών, είπε σε δηλώσεις της πως  
«η Δούρου ποτέ δεν μας υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα μας προσλάβει. Εμείς έχουμε μια πρωτόδικη απόφαση στα χέρια μας που μας δικαιώνει και περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την δικαστική απόφαση.
Εμείς είμαστε οι καθαρίστριες της Αθήνας που μας εξέφραζε η Δούρου την υποστήριξή της, όμως υπάρχουν απολυμένες καθαρίστριες σε όλη την Ελλάδα. Με αυτές τι κάνει η κυβέρνηση; Μιλάμε για μεγάλη υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης. Μας χρησιμοποιεί σε ένα πολιτικό παιχνίδι».

Το θέμα είναι πλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον τρόπο να απαντά στον εκδοτικό λαϊκισμό και με συγκεκριμένες ενέργειες που θα δίνουν τον τόνο μιας αριστερής πολιτικής διακυβέρνησης.
Πως δηλαδή η Δούρου θα λήξει οριστικά το θέμα της καθαριότητας στην περιφέρεια ή πως το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτό ανακοινωθεί, θα κόβει τα πόδια της πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: