Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

“Ενότητα των Δημοτών” μέσα από στοές, φιρέδες και μέτωπα εξόρυξης !!! ;;;

Εξασφαλισμένη η μακροημέρευση της “παραδοσιακής μεταλλείας” ...κάτω από τη Στρατονίκη
Απόσπασμα από ανακοίνωση της 31ης Ιουλίου 2014 της Eldorado Gold:
“Πρόοδος ερευνών. Στην περιφερεια της Χαλκιδικής συνεχίστηκαν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (κάτω από τη Στρατονίκη) που στοχεύουν στη δυτική επέκταση του κοιτάσματος. Πολλές γεωτρήσεις διαπέρασαν συμπαγείς ζώνες θειούχων, πέρα από τα υπάρχοντα αποθέματα και οι δραστηριότητες τώρα στοχεύουν στην επέκταση της υπόγειας ανάπτυξης που θα κάνει εφικτή την περαιτέρω έρευνα. Γεωτρήσεις ξεκίνησαν το Μάιο στο κοίτασμα της Πιάβιτσας. με ερευνητικό πρόγραμμα 6.000 μ. γεωτρήσεων που στοχεύει στον έλεγχο της συνέχειας των μεταλλοφόρων ζωνών που έχουν >>>




προσδιορίσει οι προηγούμενες αραιές γεωτρήσεις”.
 
StratMapEXedited3

Xάρτης: η ταλαίπωρη Στρατονίκη με το μεταλλείο κάτω από τα πόδια της

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών περιλαμβάνεται στη χαρακτηρισμένη από το νέο Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Μίχο “παραδοσιακή μεταλλεία” της οποίας είναι υπέρμαχος. 
Το παραδοσιακό κοίτασμα Μαύρες Πέτρες είναι κάτω από το παραδοσιακό χωριό Στρατονίκη, γενέτειρα του νέου Δημάρχου. 
Η σύγχρονη εκμετάλλευση των Μαύρων Πετρών άρχισε το 2000 από την TVX και συνεχίζεται αδιάκοπα μέρα-νύχτα μέχρι σήμερα από την Eλληνικός Χρυσός (Eldorado Gold / ΑΚΤΩΡ).
Μέχρι τον Ιανουάριο 2003 που η TVX διέκοψε την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, η εξόρυξη γινόταν αποκλειστικά με παραδοσιακά φουρνέλα (εκρηκτικά), με αποτέλεσμα ρωγμές σε σπίτια και τρύπες στους δρόμους του χωριού. 
Η νέα ιδιοκτήτρια των μεταλλείων Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να μπορέσει να ξαναξεκινήσει την εξόρυξη κάτω από τα σπίτια χωρίς προβλήματα από τους κατοίκους που το διάστημα 2000-2002 αγωνίστηκαν για να την σταματήσουν, υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιούσε την εξόρυξη όχι πια με φουρνέλα αλλά μηχανικά, με το ειδικό μηχάνημα Road Header, ένα είδος “μετροπόντικα”. 

Το καταπληκτικό σχέδιο εγκρίθηκε από τη Διοίκηση όμως αποδείχθηκε ότι ήταν μια απάτη. Μετροπόντικας δεν δούλεψε ποτέ στη Στρατονίκη. 
Από το φθινόπωρο του 2005 που ξανάρχισε η εξόρυξη, γίνεται πάλι με φουρνέλα και έτσι συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η ΚΥΑ 201745/2011 “Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας” νομιμοποίησε ξανά τα φουρνέλα, βάζοντας οριστικά τέλος στο παραμυθάκι του μετροπόντικα και στην ασφάλεια που αυτός υποτίθεται ότι θα προσέφερε στο δομημένο οικισμό της Στρατονίκης…

Το δεύτερο παραμύθι που είχε στόχο να καθησυχάσει τους κατοίκους που έβλεπαν τα σπίτια τους να ραγίζουν ήταν ότι η εξόρυξη δεν θα διαρκούσε πολλά χρόνια γιατί τα μεταλλευτικά αποθέματα κάτω από το χωριό ήταν περιορισμένα. 
Και αυτό διαψεύδεται μεθοδικά. Σύμφωνα με την TVX, το κοίτασμα “Μαύρες Πέτρες» επρόκειτο να εξοφληθεί γύρω στο 2006. 
Ως όριο της εξόρυξης τέθηκε η τετμημένη Χ=24925 δηλαδή η νοητή γραμμή που διέρχεται από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στρατονίκης, δυτικά της οποίας η εξόρυξη ήταν απαγορευμένη. 
Φυσικά ένα κοίτασμα δεν περιορίζεται από αυθαίρετες νοητές γραμμές και η ιδέα ότι η εξόρυξη θα σταματούσε στην εκκλησία ήταν εξ’αρχής τουλάχιστον αφελής.

Το 2006 η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε ότι τα βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα ανέρχονται σε 2,1 εκατ. τόνους τα οποία υπολόγιζε ότι θα εξοφληθούν περί το 2013. 
Το 2010 έγινε νέα “αναβάθμιση” των αποθεμάτων των Μαύρων Πετρών στα 1,6 εκατ. τόνους και η εξόφληση τους μετατοπίστηκε για το 2016-2017 (ΜΠΕ σελ. 2.2-47).

Και η πρόσφατη ανακοίνωση της Eldorado Gold γνωστοποιεί αυτό που ήταν γνωστό σε όσους δεν ήθελαν να εθελοτυφλούν. 
Η δοκιμασία της Στρατονίκης δεν πρόκειται να τελειώσει
Το κοίτασμα εκτείνεται δυτικά κάτω από ολόκληρη τη Στρατονίκη και συνεχίζεται κάτω από τα σπίτια των Σταγείρων σε “συμπαγείς ζώνες θειούχων”. 
Και δεν τελειώνει στα Στάγειρα, διότι εκεί ανοίγεται νέο πεδίο δόξης λαμπρό, δηλαδή νέος χώρος γεωτρήσεων που θα προσφέρει “επέκταση της υπόγειας εκμετάλλευσης”. 
Αλλά στη συνέχεια των Σταγείρων βρίσκεται το κοίτασμα “Πιάβιτσα”, όπου και “άρχισε πρόγραμμα νέων γεωτρήσεων 6.000 μ που στοχεύει στον έλεγχο της συνέχειας των μεταλλοφόρων ζωνών…”. 
Και έχει ο καλός Θεός του Δήμου Αριστοτέλη, αφού το κοίτασμα Πιάβιτσα “θωπεύει” το Νεοχώρι και ανηφορίζει προς Βαρβάρα. 
Η εξόρυξη θα συνεχιστεί με τον “παραδοσιακό” τρόπο, ανατινάζοντας εκρηκτικά κάτω από τα σπίτια της Στρατονίκης και όποιου άλλου χωριού βρεθεί στο δρόμο της.

Η λίστα των ρωγματωμένων σπιτιών της Στρατονίκης μεγαλώνει σταθερά και οι επιπτώσεις της εξόρυξης δεν αμφισβητούνται πλέον ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. 
Οι χαρακτηριστικές τρύπες (sinkholes) των καθιζήσεων εμφανίζονται τώρα και μέσα σε σπίτια. 
Τα πλακόστρωτα στους δρόμους φουσκώνουν και σπάζουν σε όλο και μεγαλύτερες επιφάνειες. 
Το χωριό καταρρέει “παραδοσιακά” ενώ τα φουρνέλα ακούγονται πλέον να βαρούν και δυτικά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, μεγάλη η χάρη του. 
Και όλοι σιωπούν, με πρώτους τους κατοίκους της Στρατονίκης, αφού η καλή εταρεία φρόντισε μεθοδικά να προσλάβει επιλεκτικά τους γόνους μεγάλων οικογενειών του χωριού.

Για τη Στρατονίκη ετοιμάζουμε μεγάλο άρθρο με πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία, το οποίο θα αφιερώσουμε στο νέο Δήμαρχο. 
Το καινούριο, μεγάλο, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτι του, είναι δυτικά του ορίου της μέχρι σήμερα εξόρυξης, 80 μέτρα από την εκκλησία. 
Η εξόρυξη έχει ήδη προχωρήσει δυτικότερα από το σπίτι του κ. Μίχου. 
Τα καλά μαντάτα για την μακροημέρευση ττης “παραδοσιακής μεταλλείας” κάτω από τη Στρατονίκη, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, φαίνεται ότι είναι σύμφωνα με το όραμά του για το χωριό του και για το Δήμο Αριστοτέλη. 
“Ενότητα των Δημοτών” μέσα από στοές, φιρέδες και μέτωπα εξόρυξης. 
Αμήν.

stratonikismall

Δεν υπάρχουν σχόλια: