Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΔΤ & Ψήφισμα Διημερίδας "Η Μεταλλεία Χρυσού - επιπτώσεις στο περιβάλλον"

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ
Ολοκληρώθηκε σήμερα το διήμερο ενημέρωσης-δράσης στην Ιερισσό της Χαλκιδικής που οργανώθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), τις «Επιτροπές αγώνα κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας» και το ''Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Ιερισσού''. Το θέμα του διημέρου ήταν: 
«Η Μεταλλεία χρυσού σε περίοδο οικονομικής κρίσης- επιπτώσεις στο περιβάλλον» >>>
 



 
Στόχος του διημέρου ήταν η πολύπλευρη ανάδειξη των συνθηκών με τις οποίες γίνεται η εξόρυξη χρυσού και άλλων πολυτίμων υλικών, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Χαλκιδικής.
Ειδικοί επιστήμονες, κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου, ανέπτυξαν όλες τις πτυχές του προβλήματος που δημιουργούν οι εξορύξεις και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, την παραγωγή, την οικονομία και την κοινωνία
Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων στο διήμερο, ψηφίστηκε η σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ (επισυνάπτεται).
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στο διήμερο επισκέφτηκαν τους χώρους εξόρυξης και δραστηριότητας και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται.
Οι οικολογικές οργανώσεις, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, δήλωσαν την με κάθε τρόπο αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και την απόφασή τους να αγωνιστούν μαζί τους για τη δικαίωση των στόχων του κινήματος.
Καλείται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις θέσεις και αποφάσεις της, για το ζήτημα των εξορύξεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολλαπλές επιπτώσεις στη χώρα μας.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
Πληροφορίες: Βερβερίδης Γιάννης 6976-789871

-------------------------------------

ΑΠΟΦΑΣΗ
του Διημέρου της Ιερισσού (29-30/3/2014)
Μετά από 2 ημέρες εισηγήσεων και παρουσιάσεων από πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες έγινε φανερό ότι η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα είναι καταστροφική και μη-αναστρέψιμη για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα αποδείχτηκε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις
-στην ποσότητα και ποιότητα του υδατικού δυναμικού
-στο έδαφος, το δάσος, τη χλωρίδα και την πανίδα και
-στην ποιότητα του αέρα της ευρύτερης περιοχής.

Όλα τα προηγούμενα, εκτός των επίσης μη αναστρέψιμων συνεπειών που θα έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, θα προκαλέσουν και σοβαρές συνέπειες στις οικονομικές δραστηριότητές τους (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία, τουρισμός, κλπ), οι οποίες είναι ασύμβατες με τη μεταλλεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι συμμετέχοντες στη Διημερίδα πολίτες, φορείς, Επιτροπές αγώνα, καθώς και τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων απαιτούν την άμεση και οριστική διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: