Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ξαναδώστε και ξανασώστε τις ...τράπεζες

Στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ανεβάζει το ΔΝΤ τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Ράβουν νέο κοστούμι στους φορολογούμενους ! Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η κυβέρνηση. Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης της έκθεσης της Βlack Rock δεν θεωρείται τυχαία. Το μεγάλο κεφάλαιο της προοπτικής του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί «συγκοινωνούν δοχείο» με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, άνοιξε… αίφνης, καθώς η τρόικα αποφάσισε να το βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Με την επιστροφή των επικεφαλής των >>>




δανειστών στην Αθήνα πήραν «φωτιά» τα σενάρια για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που προκύπτουν από τα stress tests της Βlack Rock και άνοιξε εκ νέου η «βεντέτα» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων (Ε.Ε. και ΕΚΤ) για τους τρόπους αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους. 
Η Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» του χρέους, κόντρα στη λύση Μέρκελ – Σόιμπλε μέσω επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων.

Δημοσίευμα των «Financial Times» εκτόξευσε… ξαφνικά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας στα 20 δισ. ευρώ, όταν οι… επίσημες διαρροές έκαναν λόγο για 5-6 δισ. ευρώ και επέτρεπαν στην κυβέρνηση να κάνει όνειρα για «μπάλωμα» ακόμα και της δημοσιονομικής τρύπας από τα ρέστα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ταραχή

Το δημοσίευμα, το οποίο επί της ουσίας αποτυπώνει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ανήμερα της πρώτης συνάντησης των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού τους με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, προκάλεσε ταραχή στην κυβέρνηση.

«Οσο μεγαλύτερες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα» σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με την τρόικα. Η «συμφωνία κυρίων» μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς να διατηρηθεί το θέμα (και το ποσό) «χαμηλά» για να μην «τορπιλιστεί» το δημοσιονομικό θαύμα και να συνεχιστεί το αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια, φαίνεται να καταρρέει.

Ακόμα κι αν σε αυτή τη συμφωνία, που ουσιαστικά αφορά την ΕΚΤ, συναινέσει τελικά το ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει ισχυρά ανταλλάγματα. 
Εν όψει ευρωεκλογών, δανειστές και δανειζόμενοι δεν επιθυμούν να «περάσει» στους φορολογούμενους ότι θα κληθούν να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στηριχθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 
Αλλωστε, η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Black Rock και εν συνεχεία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών (βλ. Eurobank), το οποίο είναι σε «φάση επεξεργασίας», δεν θεωρείται τυχαία. 
Την ώρα λοιπόν που κύκλοι της ΤτΕ αντέκρουαν το δημοσίευμα των «F.T.» επικαλούμενοι συνέντευξη του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, στην «Καθημερινή» όπου έκανε λόγο για τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται σε καλή, υγιή κατάσταση (Νοέμβριος 2013), ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε σειρά κρίσιμων ζητημάτων. 
Σύμφωνα με το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ύψους 5 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα στη νέα έκθεση της Black Rock να έχει συμπεριληφθεί το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων, αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης. 
Αν συμπεριληφθούν και τα μονίμως «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη ότι το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των ελληνικών τραπεζών αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, αντί των περίπου 74 δισ. ευρώ που ανεπίσημα υπολογίζει η ελληνική πλευρά. 
Οπως επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εκτιμήσεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ ότι δεν επρόκειτο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια διαψεύδονται.

Ερώτημα

«Τι πρέπει να περιμένουμε άραγε από τα νέα stress tests, που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2014 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα γίνουν με αυστηρότερα σενάρια;» διερωτώνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στην ανακοίνωση επαναφέρουν το μείζον θέμα των διαδικασιών «ξεπουλήματος» των τραπεζών, την ανακεφαλαιοποίηση – στήριξη των οποίων πλήρωσαν οι φορολογούμενοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ακόμα ότι:

● Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβουν να παραχωρήσουν τις τράπεζες στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να χαρίσουν τις μετοχές που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών.

● Το σύνολο των ενεργειών και αποφάσεων θα ερευνηθούν διεξοδικά προκειμένου να αποδοθούν οι ενδεχόμενες σοβαρότατες ευθύνες, που αναλογούν σε όσους κριθεί ότι εμπλέκονται στις σκανδαλώδεις αυτές ενέργειες απαξίωσης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, και θα ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: