Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

8 Ιαν '91. Δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα, από το παρακράτος της ΝΔ (video)

Ο αγωνιστής εκπαιδευτικός (μαθηματικός) και κομμουνιστής -μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο)- Νίκος Τεμπονέρας  δολοφονήθηκε (σαν σήμερα) στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Τον καθηγητή δολοφόνησε ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καλαμπόκας, φέροντάς του θανάσιμο χτύπημα με λοστό στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας. >>>






Αναδημοσιεύω, από το revol-now
Μια πολιτική δολοφονία
για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι:
  • Δράστες της δολοφονίας του καθ. Νίκου Τεμπονέρα ήταν μέλη της ΟΝΝΕΔ Αχαϊάς, ο τότε δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Γιάννης Καλαμπόκας, ο Αλέκος Μαραγκός καθώς και τα επίσης μέλη της τοπικής ΟΝΝΕΔ Μυλωνάς και Σπίνος.
  • Ο Γ. Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου σε ισόβεια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης - ποινή που σύντομα μειώθηκε και στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος λόγω "καλής συμπεριφοράς". Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βόλο ως υπεύθυνος παραρτήματος της Εθνικής Τράπεζας. Ο δε συγκατηγορούμενος Α.Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα.
  • Συνήγοροι υπεράσπισης των δολοφόνων του Ν.Τεμπονέρα ήταν οι δικηγόροι: Απόστολος Ανδρεουλάκος (τ. βουλευτής, τ. υφυπουργός της ΝΔ), Κ.Κωνσταντινίδης, Ε.Ζαφειρόπουλος (τ. πρόεδρος Δικηγ. Συλλόγου Αθηνών, τ. βουλευτής με τη ΝΔ). 
    Συνήγορος του δολοφόνου Καλαμπόκα ήταν και ο νυν βουλευτής με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή Μιχάλης Αρβανίτης


    • Βουλευτής Αχαϊας και πρωτοκλασσάτο στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ εκείνη την εποχή ήταν ο (πατρινός) νυν ανεξάρτητος βουλευτής και  πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ν.Νικολόπουλος.
    • Σύμφωνα με τον "Ιό", το 1994 ο τότε βουλευτής της ΝΔ και νυν πρόεδρος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" Πάνος Καμμένος υποστήριξε δημόσια τον δολοφόνο του Τεμπονέρα Γ. Καλαμπόκα.
    • Υπουργός Παιδείας την εποχή εκείνη ήταν ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, που μετέπειτα μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και διορίστηκε υπουργός επί εποχής Κώστα Σημίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: