Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

440 ΧΙΛ. ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ... ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ !

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ 
ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ !
Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πομπωδώς, το απόγευμα της Τετάρτης (29/1), το κυβερνητικό πρόγραμμα "καταπολέμησης" της ανεργίας, το οποίο αφορά στη δημιουργία 440.000 θέσεων εργασίας με κύριο προσανατολισμό τους άνεργους νέους. Μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου >>>




οι τράπεζες έχουν κλειστές τις στρόφιγγες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται από την έλλειψη ρευστότητας και οδηγούνται μαζικά σε "λουκέτο" και απολύσεις, η κυβέρνηση Σαμαρά εμμένει στον στρατηγικό της στόχο, ο οποίος, ασφαλώς, δεν είναι η ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που μαστίζονται από την ανεργία αλλά, αντίθετα, η ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, μέσω της παροχής φθηνών και αναλώσιμων εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας του υπουργείου Εργασίας είναι συνολικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ, κονδύλι το οποίο θα κατευθυνθεί προς το μεγάλο κεφάλαιο, σε έναν ορίζοντα διετίας, κυρίως με τη μορφή επιδότησης θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Α. Σαμαρά, το πρόγραμμα θα έχει 3 πυλώνες υλοποίησης:
α) τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας,
β) το πρόγραμμα "εγγυήσεων για τη νεολαία" (Youth Guarantee) και
γ) την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020.
Το συντονισμό του έργου θα αναλάβει το προς ίδρυση "Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης", το οποίο θα χαράσσει τη μεσοπρόθεσμη κυβερνητική στρατηγική για την ανεργία.
Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας θα αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30-60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ.
Το πρόγραμμα "εγγύηση για τη νεολαία" θα αφορά 240.000 ανέργους, βάσει του οποίου θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση (διάβαζε τσάμπα δουλειά)σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Αυτοί οι άνεργοι, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει εργασία στον δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προσωρινή (πεντάμηνη) και κακοπληρωμένη δουλειά σε κάποια υπηρεσία του Δημοσίου ή των Δήμων βάζει τις τελευταίες πινελιές στο ζοφερό τοπίο των χιλιάδων διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: 
«Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ»
Σε δηλώσεις προχώρησε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, οι οποίες έχουν ως εξής:
" Τα μέτρα για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας που εξήγγειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο Υπ. Εργασίας είναι μια κακόγουστη επανάληψη πολυχρησιμοποιημένων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πολιτικών διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακύκλωσης των ανέργων σε θέσεις προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας ή κατάρτισης που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας.
Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικού τύπου ληγμένα πυροτεχνήματα, εφόσον συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, που την αυξάνουν συνεχώς, ιδιαίτερα στους νέους, σε πρωτοφανή ιστορικά για τη χώρα μας επίπεδα.
Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα και κύρια του κατώτερου μισθού. " 

Δεν υπάρχουν σχόλια: