Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Υπάρχει και δεξιός λαϊκισμός ...και... "Ξύπνα Βασίλη" (η ταινία)

π: με την ευκαιρία της ανάρτησης, μπορείτε να δείτε και την ελληνική ταινία «Ξύπνα Βασίλη»
Το 1969 γυρίστηκε η πολύ γνωστή ταινία «Ξύπνα Βασίλη» με ένα εξαιρετικό καστ και προδιαγραφές για μεγάλη εμπορική επιτυχία, την οποία και έκανε. Η ταινία πέρασε και έμεινε στους περισσότερους για την, πολύ καλή πράγματι, ερμηνεία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου στο ρόλο του ποιητή Φανφάρα, με το θολό μυαλό και με το ποίημα που… πρώτος εσύ θα ακούσεις τα μεσάνυχτα για τα μαύρα και τα κόκκινα κοράκια. Η ταινία, του Δαλιανίδη και του Φίνου, στηρίχτηκε στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, που ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι το 1965, ενώ στο παλάτι >>>




και στο σπίτι του Μητσοτάκη μαγειρευόταν η αποστασία.


Το 1969, δεύτερος χρόνος της Ελλάδας στο γύψο της χούντας, η λογοκρισία ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να περάσει τίποτα από πουθενά και κάπως έτσι ο Φίνος σκέφτηκε πως το «Ξύπνα Βασίλη», ένα θεατρικό έργο με πολιτικό, ίσως κάπως συντηρητικό, αλλά σίγουρα πολιτικό σχόλιο, θα μπορούσε να περάσει αν γυριζόταν στη λογική του δεξιού λαϊκισμού του καθεστώτος. 
Έτσι κι έγινε και το «Ξύπνα Βασίλη» αποτελεί, και σήμερα, ένα στρατευμένο έργο κατά των ανθρώπων της Αριστεράς, του κινήματος των Αντιστάσεων, αλλά και των… κουλτουριάρηδων και υπέρ των νοικοκυραίων που ασχολούνται με τη δουλειά τους και την οικογένεια τους και όχι με τα πολιτικά.


Αν δεν ήταν τόσο αρτηριοσκληρωμένα τα πράγματα στις σχολές των Πολιτικών Επιστημών το «Ξύπνα Βασίλη», η ταινία και όχι το θεατρικό, θα μπορούσε να διδάσκεται και να αναλύεται ως μία επιτομή του δεξιού λαϊκισμού: 
Αυτοί που κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις είναι άμυαλοι που τους παρασέρνουν οι… αναρχικοί, οι αριστεροί αν τα κονομήσουν, ας πούμε τυχαία από ένα λαχείο, παρατούν την ιδεολογία τους και κάνουν μεγάλη ζωή, οι καλλιτέχνες είναι κηφήνες που θέλουν να ζουν χωρίς να δουλεύουν παράγοντας ένα ανόητο προϊόν, όπως η ποίηση και οι συντηρητικοί άνθρωποι είναι καλοί άνθρωποι, λογικοί άνθρωποι, υπάκουοι άνθρωποι και μόνο αυτοί θα πάνε μπροστά.


Η παράδοση του δεξιού λαϊκισμού στην Ελλάδα είναι μεγάλη, οι κάπως μεγαλύτεροι θα θυμούνται το τι είχε συμβεί μετά το 1981 όταν η Πασοκάρα πήρε την κυβέρνηση και ο λαός την εξουσία, και σε ένα βαθμό υπάρχει ανεξάρτητα από το μενταλιτέ της ηγεσίας της παράταξης. 
Στις σημερινές συνθήκες, όπως και το 1969, ο δεξιός λαϊκισμός δουλεύει για τους φασίστες, δηλαδή για την εφεδρεία της παράταξης, αν και τα πράγματα με την εκλογή Σαμαρά στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι κάπως περίπλοκα. 
Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πως για πρώτη φορά με το δεξιό λαϊκισμό φλερτάρει ανοιχτά η νέα ηγεσία του ΚΚΕ, που πονηρά διερωτάται πως ο Τσίπρας έχει μόνο 100 ευρώ στην τράπεζα, άρα κάπου το κρύβει το παραδάκι, ξεχνώντας πως η Αλέκα έχει μηδενικές καταθέσεις.

Ο alterthess ιανός
«Ξύπνα Βασίλη» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: