Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΑΥΓΗ. Ανοχύρωτοι στο σύστημα της μίζας / Ελλάδα και Τουρκία

*Από εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας Wegmann για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 άρχισαν οι συλλήψεις για το σύστημα διαφθοράς στους εξοπλισμούς που περιέγραψε ο Αντ. Κάντας *Νέες κακουργηματικές διώξεις για την προμήθεια των συστημάτων Κ/Β Stinger άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς *Παραλυμένη και άπραγη η κυβέρνηση μπροστά στο σύστημα της μίζας *Νομοθετικές πρωτοβουλίες και πίεση στην κυβέρνηση με στόχο τη διαφάνεια στους εξοπλισμούς και να σταματήσει να λειτουργεί η "μήτρα" παραγωγής σκανδάλων προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το άνοιγμα της Βουλής
Ελλάδα και Τουρκία
Τα ευρήματα από την ανάκριση του κ. Αντ. Κάντα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα.  Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων 20-30 χρόνων για το οποίο να μην έχουν πληρωθεί μίζες. >>>
 




Τις μίζες τις έδιναν στελέχη των εταιρειών όπλων σε Έλληνες υπουργούς και αξιωματούχους, αλλά τον λογαριασμό τον πληρώναμε όλοι οι φορολογούμενοι ως μέρος της τελικής τιμής. 
Μια τόσο γενικευμένη και αδιατάρακτη πρακτική είναι δύσκολο να τερματίστηκε άμα τη αναχωρήσει του κ. Κάντα από το υπουργείο Άμυνας. 
Έτσι, δυνητικά, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών μπορεί να αποτελειώσει το σύστημα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., θίγοντας και ενεργά και όχι μόνο τελειωμένα πολιτικά στελέχη. 
Οι εξοπλισμοί τα τελευταία χρόνια άγγιξαν τα 20 δισ., όσο ήταν και το τελευταίο ΚΠΣ. 
Ήταν πολλά τα λεφτά. 
Μας τα κλέψανε, αλλά το ελληνικό DNA μας δεν μας βοηθά να το αντιληφθούμε. 
Άλλωστε δεν είμαστε παρά ένας λαός με επιχειρηματικό δαιμόνιο, πού να φανταστούμε ότι γίνονται τέτοια πράγματα... και μάλιστα με συνεργούς τους ακέραιους Γερμανούς στις πλείστες των περιπτώσεων;

Στην Τουρκία -να μην ξεχνάμε ότι η λέξη μπαξίσι είναι τούρκικη, όπως και η παράδοση χρηματισμού των κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων την οποία υποτίθεται ότι κληρονομήσαμε-, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους αγανακτισμένοι από τα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση Ερντογάν να είναι αναμεμειγμένη σε οικονομικά σκάνδαλα. 
Ενδεχομένως οι Τούρκοι να εξοργίστηκαν ακόμα περισσότερο από τον αυταρχικό και προκλητικό τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αποκαλύψεις, διώκοντας τους δικαστές που είχαν αναλάβει την έρευνα. 
Για την τουρκική κοινή γνώμη το σοκ είναι πιο μεγάλο, καθώς ο Ερντογάν και το ΑΚΠ βασίστηκαν, στην ιλιγγιώδη πολιτική τους διαδρομή, στην πεποίθηση ότι είναι το κόμμα των πτωχών πλην τιμίων, το κόμμα της φτωχολογιάς. 
Σε αντιδιαστολή, υποτίθεται, με τα κόμματα του κεμαλικού πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού κατεστημένου. 
Τι συμβαίνει; 
Είναι το τουρκικό DNA πολιτικά πιο ευαίσθητο από το δικό μας;

Τι είναι αυτό που ωθεί τους γείτονες στον δρόμο και αφήνει τους Έλληνες στον καναπέ ή στο εορταστικό τραπέζι να θυμοσοφούν: "έλα, μωρέ, τι ψάχνεις να βρεις;". 
Η απάντηση είναι ότι στην Ελλάδα μια από τις βασικές λειτουργίες της συστημικής προπαγάνδας, ενδεχομένως η πιο επιτυχημένη, ήταν το "όλοι μαζί τα φάγαμε", η συλλογική δηλαδή ενοχοποίηση της κοινωνίας, συνοδευόμενη από πολύ χαμηλές προσδοκίες για τις επιδόσεις της πολιτικής ελίτ. 
Οι συνεχείς αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα είναι όμως τόσο ηχηρές, που δύσκολα θα περάσουν "ντούκου". 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αυτήν την υπόθεση, έχει προαναγγείλει δέσμη προτάσεων για τη θωράκιση από τη διαφθορά. 
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μη βασιστεί μόνον στην τεκμαρτή ακεραιότητα των στελεχών της, αλλά να φτιάξει αυτούς τους μηχανισμούς διαφάνειας που δεν θα επιτρέπουν την καταλήστευση του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: