Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Νέα μέτρα, για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» ;

Δημοσιονομικός πυρετός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Το γεγονός ότι μετέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών και προήδρευσε σε σύσκεψη δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με «άγριες διαθέσεις» μετά και τις εξελίξεις με την Κύπρο. 
Η υστέρηση των εσόδων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή και δεν αποκλείεται η τρόικα βλέποντας το δημοσιονομικό κενό να ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα»
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο την δεδομένη χρονική στιγμή και εξετάζει τρόπους να αποφύγει >>>
 
τον σκόπελο.  
Ωστόσο οι οικονομικοί δείκτες δεν είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου.
• Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων από την φορολογία φτάνει τα 280 εκ. ευρώ

• Από τις 140 εφορίες μόνο οι 17 βρέθηκαν εντός στόχων τον Φεβρουάριο

• Ο ρυθμός είσπραξης νέων οφειλών φτάνει στο 4% και ο στόχος ήταν στο 14%

• Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ

• Η έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα υπάρξει ύφεση και το 2014

 
Ανησυχία για την βιωσιμότητα των ταμείων
Εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στο Οικονομικό επιτελείο, στην σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης έχει στείλει ήδη το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό στην τρόικα. Όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό τους για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων λόγο του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που επικρατεί στην χώρα μας. Μάλιστα οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το επόμενο διάστημα το 27% γεγονός που σημαίνει μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών και η τρόικα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενίσχυση των ταμείων.

 
Μόνο 1.000 οι επίορκοι στο δημόσιο
Η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό. Στο υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και η τρόικα θα ανάψει τελικά το «πράσινο φως» και θα υλοποιηθεί το σχέδιο κινητικότητας.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των αποδεδειγμένα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων (που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις) με τα βίας φτάνουν τα 1000 άτομα.
 http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=221247&catID=11

Δεν υπάρχουν σχόλια: