Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ριζικές ανατροπές στα εργασιακά των τραπεζοϋπαλλήλων

Μειώσεις μισθών έως 20% και ανατροπές στο ωράριο εργασίας πρότειναν οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών στην ΟΤΟΕ,  κατά τη σημερινή πρεμιέρα του διαλόγου για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης. Το ψαλίδι θα προέλθει από  παρεμβάσεις στο βασικό μισθό και περικοπές σε μία σειρά επιδομάτων (π.χ. ισολογισμού, γάμου, βρεφονηπιακού σταθμού) για τις οποίες πιέζει εδώ και δύο χρόνια η τρόικα. Συγκεκριμένα, η πρόταση των τραπεζών την οποία απέρριψε η ΟΤΟΕ  προβλέπει :
- μειώσεις αποδοχών  από 15% έως 20%. Για παράδειγμα προτάθηκε να καταργηθεί το επίδομα ισολογισμού  (που είναι μισός μισθός το χρόνο) >>>




και να απαλειφθούν από την κλαδική τα επιδόματα γάμου (ποσοστό10%) και βρεφονηπιακιού σταθμού , τα οποία  ενδεχομένως μπορεί να επιστραφούν στις επιχειρησιακές συμβάσεις  συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να μειωθεί και το χρονοεπίδομα, το οποίο με βάση τη νομοθεσία παραμένει παγωμένο σε όλες τις συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

- αύξηση των ωρών εργασίας. Το ωράριο σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε να πάει από τις 37 στις 39 ώρες την εβδομάδα με διατήρηση της πενθήμερης απασχόλησης. Στο τραπέζι έπεσε και το ελαστικό ωράριο (π.χ. 10 το πρωί με 6 το απόγευμα) σε υποκαταστήματα που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές.

- Κατάργηση της χειμερινής άδειας (δίνεται έως και μία επιπλέον εβδομάδα σε όσους δεν παίρνουν όλη την άδεια το καλοκαίρι). Κατάργηση του τριτοβάθμιου πειθαρχικού.
"Η πρόταση των τραπεζών επιστρέφεται ως προκλητική και απαράδεκτη" σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος σημειώνοντας ότι "για εμάς οι αμοιβές που πραγματεύεται η κλαδική σύμβαση αφορούν στα κατώτερα όρια και είναι αδιαπραγμάτευτες".
Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος  αντιπρόεδρος ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων της Εμπορικής σημειώνει "η πρόταση που έκαναν οι εκπρόσωποι των τραπεζών θεωρείται απαράδεκτη τόσο αναφορικά με τα οικονομικά όσο και τα θεσμικά ζητήματα. Τους καλούμε να επανέλθουν με καινούργια και βελτιωμένη πρόταση στην επόμενη συνάντηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει προσέγγιση για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης>.
Στην επόμενη συνάντηση που καθορίστηκε στις 11 Μαρτίου θα συζητηθούν και τα θέματα  μείωσης των θέσεων εργασίας στον κλάδο, μετά τις συγχωνέυσεις των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: