Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Στο σκοτάδι και την παγωνιά

Στο ποσό-ρεκόρ των 1,27 δισ. ευρώ είχαν ανέλθει στις 30 Νοεμβρίου 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, γεγονός που δείχνει την αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών και εκατοντάδων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης στις υποχρεώσεις τους. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, περίπου 700 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τα οικιακά τιμολόγια (πελάτες χαμηλής τάσης), εκ των οποίων τα 169,9 εκατ. ευρώ από νοικοκυριά στα οποία έχει κοπεί το ρεύμα! Την ίδια ώρα, οι οφειλές των «μεγάλων πελατών» αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία είσπραξής τους. >>>
 



 
Σημαντικές είναι οι οφειλές και του Δημοσίου (υπουργεία κ.ά.) προς τη ΔΕΗ, ύψους 148 εκατ. ευρώ, που αποδεικνύεται «κακοπληρωτής». Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ηλεκτροφωτισμός των εθνικών οδών. Πρόκειται για οφειλή 18,6 εκατ. ευρώ, την οποία η ΔΕΗ διεκδικεί δικαστικά από το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον Δεκέμβριο του 2012 εξοφλήθηκε ποσό 51,5 εκατ. ευρώ που χρωστούσε υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών προς τη ΔΕΗ από το 2002 για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία αφορούσε τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για την περίοδο μέχρι 30.11.12:
-οι οφειλές των πελατών υψηλής τάσης ανέρχονταν σε 293,8 εκατ. ευρώ
-οι οφειλές των πελατών μέσης τάσης σε 211,1 εκατ. ευρώ.
Από τα παραπάνω χρέη των πελατών μέσης τάσης, το 35% προέρχεται από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αγρότες-πελάτες, ενώ, το υπόλοιπο 65% προέρχεται από επιχειρήσεις (πλην Δημοσίου).
-οι οφειλές των πελατών χαμηλής τάσης (κυρίως οικιακά τιμολόγια) με συμβόλαια σε ισχύ ανέρχονταν σε 530,5 εκατομμύρια ευρώ.
-οι οφειλές των πελατών χαμηλής τάσης που έχει διακοπεί το συμβόλαιό τους σε 169,9 εκατ. ευρώ.
-οι οφειλές του Δημοσίου σε 65,9 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα παραπάνω χρέη των πελατών στη χαμηλή τάση με συμβόλαιο σε ισχύ, το 46,51% προερχόταν από οικιακούς πελάτες, το 3,22% από βιομηχανικούς, το 42,61% από εμπορικούς και το 7,66% από αγροτικούς.
Ειδικά για τα χρέη του Δημοσίου στη χαμηλή και μέση τάση αναφέρεται ότι:
-τα 31,15 εκατομμύρια ευρώ είναι συγκεντρωτικοί λογαριασμοί (υπουργεία κ.λπ.).
-τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ είναι από υποχρέωση της πολιτείας για τους σεισμόπληκτους της Αττικής.
-τα 11,41 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και βρίσκονται σε φάση δικαστικής διεκδίκησης.
-τα 18,60 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές από τις περιφέρειες του Δημοσίου (ηλεκτροφωτισμός εθνικών οδών). Η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική διεκδίκηση.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον πρόεδρο της επιχείρησης Αρ. Ζερβό μετά από ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη. Ειδικότερα, για τις οφειλές του Δημοσίου σημειώνει πως γίνονται συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες και γραπτές οχλήσεις με τη μορφή εξωδίκων προς διοικήσεις φορέων, ενώ έχει κινηθεί και η δικαστική διαδικασία διεκδίκησης οφειλών. Ακόμη, ενημερώνει ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διευθετηθούν τα χρέη των νοσοκομείων. Οσον αφορά μεγάλες οφειλές ιδιωτών, διαβεβαιώνει ότι οι ρυθμίσεις των χρεών γίνονται είτε μέσω δικαστικής οδού, είτε μέσω διακανονισμών, είτε μέσω εξωδικαστικής επίλυσης με υπογραφή σχετικών συμβάσεων, είτε με παραπομπή στη ΡΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: