Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Reuters: "Ελλάδα: Media, πολιτική και επιχειρήσεις. Το τρίγωνο της αμαρτίας !"

Γιώργος Μπόμπολας: "Ρωτήστε τους πρωθυπουργούς. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα ΜΜΕ μου, για να πάρω έργα"
Η παραπάνω δήλωση - ανέκδοτο του Μπόμπολα, αναφέρεται (σαν απάντηση) στο εκτενές ρεπορτάζ του Reuters, για τις σχέσεις μεταξύ ΜΜΕ, επιχειρήσεων και πολιτικής, για Οικογενειοκρατία, δημόσια έργα, εκβιασμούς και διπλοθεσιτές, στην Ελλάδα.  
Εκτενής αναφορά γίνεται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική
Αυτό το κομμάτι, αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια... >>>






...και αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Reuters 
στο  koutipandoras
ή στο antigoldgreece

"Οι επικριτές των δεσμών μεταξύ των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων αναφέρουν, επίσης, την περίπτωση ενός έργου ορυχείου χρυσού στη Χαλκιδική
Τα ορυχεία πουλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση το 2003, σε μια νεοσυσταθείσα Ελληνική μεταλλευτική εταιρεία. 
Λίγο αργότερα, η κατασκευαστική εταιρεία στην οποία η οικογένεια Μπόμπολα έχει συμφέρον, απέκτησε μερίδιο σε αυτό.

Τοπικοί αντίπαλοι αγωνίστηκαν σθεναρά εναντίον μιας άδειας για το έργο εξόρυξης το οποίο είχε την χορηγία, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψουν το περιβάλλον. 

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, ηγετική φυσιογνωμία στην ομάδα διαμαρτυρίας απο το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», ισχυρίστηκε ότι οι εφημερίδες που ελέγχονται από την οικογένεια Μπόμπολα παρέλειψαν να αναφέρουν μεγάλες διαδηλώσεις που αντιτίθονται στο ορυχείο και διέσυραν την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία μπλοκάρει την άδεια για αυτό. 
«Λίγες μέρες στη νέα δουλειά της το 2009, έγινε ο στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από τον Μπόμπολα, επειδή αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία εξόρυξης», ισχυρίστηκε ο Παπαγεωργίου.


Λίγο μετά το διορισμό της Μπιρμπίλη το 2009, οι εφημερίδες που ανήκουν στην οικογένεια Μπόμπολα την βάφτισαν «Πράσινη Τίνα» και επέκριναν την απόδοσή της. Διάφορα άρθρα ανέφεραν πως μπλόκαρε πολλά είδη της ανάπτυξης. 
Τα άρθρα δεν αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν συμφέρον στο ορυχείο ή το εμπόριο των κατασκευών.

Στην επιστολή του προς το Reuters, ο Μπόμπολας δήλωσε ότι στηρίζει σθεναρά τα μεγάλης κλίμακας έργα που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από την οικονομική κρίση.


Η Μπιρμπίλη, η οποία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για αυτό το άρθρο, απολύθηκε τον Ιούνιο του 2011. αμέσως μετά η αδεια για τη λειτουργία του ορυχείου χορηγήθηκε. 
Μετά την έκδοσή της, η κατασκευαστική εταιρεία Ελλάκτωρ, σύμφωνα με τους ετήσιους λογαριασμούς της, είχε κέρδος € 261 εκατομμύρια από το ξεπούλημα εν μέρει και εν μέρει επανεκτίμηση της συμμετοχής της σε μια καναδική εταιρεία που είχε από εκείνη τη στιγμή αγόρασε το 95% του ορυχείου.

Ο πρώην βοηθός του Έλληνα πρωθυπουργού της εποχής, δήλωσε πως η απόλυση της Μπιρμπίλη δεν σχετίζονται με το ορυχείο. 
Ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος που ενέκρινε την άδεια, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά και μόνο με βάση την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», η οποία ήταν θετική για το ορυχείο.

Στην επιστολή του προς το Reuters, ο Μπόμπολας, δήλωσε πως η μόνη σύνδεση της οικογένειάς του με το ορυχείο είναι η έμμεση συμμετοχή του γιου του με λιγότερο από 1%."

Δεν υπάρχουν σχόλια: