Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Χαλκιδική. Ορμύλια. "Επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 12-9-2012 ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ  
ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, 
ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αξίζει να πληροφορηθούν όχι μόνο οι Χαλκιδικιώτες, αλλά και οι άλλοι πολίτες για τα όσα έγιναν στην χθεσινή εκδήλωση στην Ορμύλια Χαλκιδικής, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ορμύλιας κ. Τ. Σαραφίδη (της παράταξης του Α. Ζωγράφου, δημάρχου Πολυγύρου) και είχε ως θέμα της τις «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ». >>>





Η εκδήλωση ήταν καταπληκτική για την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που γέμισε την κεντρική πλατεία της κωμόπολης και για την ποιότητα των επιχειρημάτων των ομιλητών, σχετικά με την βλαπτικότητα της πιθανής (αν το επιτρέψουμε στους καταστροφείς-«επενδυτές») λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Καταλυτικός στην επιχειρηματολογία του για τις  «επιπτώσεις στην υγεία»,  ήταν ο Αλέξης Μπένος, καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής  Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. 
Το ίδιο κατατοπιστικός και απόλυτα κατανοητός στα επιστημονικά του επιχειρήματα ήταν ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Εδαφολογίας  της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Αναφέρθηκε στις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτικά παραγωγή (ποιότητα και ποσότητα), στα νερά και στον αέρα η σκόνη, που κατά χιλιάδες τόνους ανά ώρα -και σύμφωνα με την μελέτη- θα μεταφέρεται και θα επικάθεται παντού σε όλη την Χαλκιδική -και όχι μόνο-, διώχνοντας τον πληθυσμό από τις πατρογονικές εστίες και στερώντας τον από τις άλλες οικονομικές δραστηριοτητές του. Θα δίωχνει όμως παράλληλα τουρίστες και επισκέπτες της μοναδικής φύσης, των ιστορικών τόπων και των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως το Άγιο Όρος και τα Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη.
  Ο Γάλλος οικονομολόγος Philip Joureau (Φιλίπ Ζουρώ) ήταν αυτός που μετέφερε τις τραγικές επιπτώσεις από ανάλογες μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Γαλλία και στον Καναδά. Σκηνές τρόμου και τοπία εγκατάλειψης, που δεν στάθηκαν ικανές να αποκαταστήσουν ούτε οι ισχυρότερες οικονομίες αυτών των χωρών, ούτε οι ευνοϊκότερες συνθήκες περιβάλλοντος και οίκησης (μεγάλες εκτάσεις, χαμηλές πυκνότητες πληθυσμού, πολλά νερά κ.α.).
Χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορμύλιας κ. Τ. Σαραφίδης, οι επι κεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Πολυγύρου κ.κ. Κ. Μπογδάνος, Θ. Καπλάνης και Ν. Παρθενιώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος, καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γ. Ζιώγας, η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων και Συλλόγων της Ιερισσού και των πέριξ  κ. Ειρήνη Μάρκου και η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Σιθωνίας, επί κεφαλής της παράταξης «ΣΙΘΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», κ. Κυριακή Μάλαμα. Η τελευταία αναφέρθηκε και στο προχθεσινό ψήφισμα του Δήμου Σιθωνίας, το καταδικαστικό για την επιχειρούμενη εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική (15 ψήφοι κατά, ένας υπέρ και ένα λευκό). Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, που ύστερα από παράκληση του συντονιστή, για την εξοικονόμηση χρόνου ουσιαστικής συζήτησης, δεν χαιρέτησαν.
Διαβάστηκε χαιρετισμός της βουλετού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνας Ιγγλέζη, που «επείγουσες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις την ανάγκασαν να μην είναι στην εκδήλωση».  Στη συνέχεια μεταξύ των άλλων πήραν τον λόγο οι Χριστόφορος Στεφανίδης, από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας της εκδήλωσης,  Δελιάγγελος,Τ. Παπαγεωργίου, Λ. Τόσκας, Μελαχρινή Λιάκου.
Εντύπωση προκάλεσε, κατά την συζήτηση που ακολούθησε, η διευκρίνηση των θέσεων του παριστάμενου στην εκδήλωση περιφερειακού συμβούλου Δ. Τζηρίτη, υπεύθυνου του πρωτογενούς τομέα (αγροτική παραγωγής κ.λπ.) της Περιφερειας Κ. Μακεδονίας, όταν ρωτήθηκε και ζητήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα και αιτιάσεις ακροατών. Μεταξύ των άλλων, αναφερόμενος στα δικά του πιστεύω για την συγκεκριμένη «μεταλλευτική επένδυση»,  είπε: «Είμαι αντίθετος ακόμη και σε υπόγεια εξόρυξη» !.
Συντονιστής της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε ήταν ο Γιάννης Αικατερινάρης, αρχιτέκτονας. Η όλη διαδικασία, όπως τηρήθηκε, ήταν υποδειγματική και προπάντων γόνιμη σε απόκτηση γνώσεων και συμπεράσματα. Το ΨΗΦΙΣΜΑ που εγκρίθηκε και διαβάστηκε στο τέλος της εκδήλωσης ήταν το απαύγασμα ενός εποικοδομητικού προβληματισμού και κυρίως μιας διάθεσης αγωνιστικότητας των Χαλκιδικιωτών να προστατεύσουν τον τόπο τους. Όσοι παρακολούθησαν την καταπληκτική αυτή εκδήλωση στάθηκαν πραγματικά τυχεροί.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι κάτοικοι της Ορμύλιας και των γύρω αγροτικών χωριών της Χαλκιδικής, που μαζευτήκαμε απόψε, 12 Σεπτέμβρη 2012, στην πλατεία της Ορμύλιας και παρακολουθήσαμε τις ομιλίες των καθηγητών της Γεωπονικής και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις: στο περιβάλλον, στις αγροτικές καλλιέργειες, στον τουρισμό και στην υγεία των κατοίκων, από την μεταλλουργία χρυσού, διαπιστώνουμε ότι:
Ενώ η Πολιτεία γνωρίζει, από την παγκόσμια εμπειρία, για την καταστροφή και την ερήμωση που προκαλούν όμοιες μεταλλευτικές δραστηριότητες, η ως τώρα στάση της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι:
  1.  Δε λαμβάνει υπόψη τις αντιρρήσεις θεσμικών και επιστημονικών φορέων όπως: του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ., του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.α.
  2. Κωφεύει στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
  3. Ανέχεται την τραμπούκικη δράση της μεταλλευτικής επιχείρησης που, μαζί με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που της προσφέρει η Πολιτεία και τους «σεκιουριτάδες» που η ίδια πληρώνει κι ακόμα, εκμεταλλευόμενη την ανεργία και την ανέχεια των κατοίκων της περιοχής, προσλαμβάνει ανέργους χωρίς αντικείμενο εργασίας, για να ενισχύσει τον «στρατό» της, που τον στρέφει ενάντια στους κατοίκους που αντιδρούν.
  4. Καταπατεί τις επιταγές των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος,
και όλα αυτά
για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των χρυσοθήρων που το μοναδικό που τάζουν είναι χίλιες θέσεις εργασίας -στην πραγματικότητα θέσεις μελλοθανάτων- κι αυτές μόνο για ένδεκα χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι θα καταστραφούν, για εκατοντάδες χρόνια, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και θα ερημωθεί ο τόπος.
Απαιτούμε
Να σταματήσουν άμεσα οι προεργασίες της μεταλλευτικής επιχείρησης και να ακυρωθεί η σύμβαση που παραχωρεί την εκμετάλλευση των μεταλλείων σ' αυτή.
Δηλώνουμε ότι
Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, το περιβάλλον, την υγεία και την ζωή μας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μπροστά στη βία των ΜΑΤ και των πληρωμένων προβοκατόρων της επιχείρησης.
Αναθέτουμε στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας να στείλει το παρόν ψήφισμα σ' όλους τους αρμόδιους, στα κόμματα και στον τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: