Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Στην "πρέσα" συντάξεις και επιδόματα...

Εισηγήσεις για περικοπές επιδομάτων, συντάξεων  και  εφάπαξ βρίσκονται ήδη στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας, Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση  ο οποίος  έως τις 25 Ιουλίου που έρχεται η Τρόικα  οφείλει να έχει «περιγράψει» τις  περικοπές  δαπανών ύψους 3,5 έως 4  δις ευρώ  έως το 2014. Βασικός άξονας των μέτρων θα είναι η περικοπή δεκάδων κοινωνικών επιδομάτων από τα 87 που υπάρχουν σήμερα, τηρώντας τις δεσμεύσεις για  προστασία των ευάλωτων ομάδων καθώς και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων πχ για την καταβολή πολιτεκνικού επιδόματος >>>




εξετάζεται το εισόδημα να μην υπερβαίνει  τα 40.000 ευρώ από 55.000 που είναι σήμερα ενώ συζητείται  η επιβολή ενός ενιαίου οικογενειακού επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια  που θα αντικαταστήσει  τα πολυτεκνικά.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα επιδόματα απαιτείται εξορθολογισμός των κριτηρίων για τις παροχές αναπηρίας μετά τη διαπίστωση ότι, το σύστημα είναι ασκόπως πολύπλοκο, με συνολικά 35 κατηγορίες δικαιούχους αναπηρικής παροχής, συμπεριλαμβανομένων δέκα διαφορετικών προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας για τυφλούς, π.χ. τυφλούς εργάτες, τυφλούς συνταξιούχους και τυφλά παιδιά . Από το ψαλίδι αναμένεται προς το παρόν να διασωθούν τα επιδόματα ανεργίας ,το ΕΚΑΣ  καθώς και οι χαμηλές συντάξεις.

Τα μέτρα θα προβλέπουν θέσπιση πλαφόν  2400 ευρώ ακόμα και για τους διπλοσυνταξιούχους  ή για όσους παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη , σύνταξη αρωγής καθώς και μερίσματα . Δεν έχει αποφασιστεί  αν τα μέτρα θα αφορούν της συντάξεις χηρείας και τις αναπηρικές .  Επίσης για τριτη φορά θα αποφασιστούν περικοπές έως 20 %και στα εφάπαξ   που δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων όμως  βρίσκεται  και ο κατώτατος μισθός . Η πρεμιέρα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων που είχε προγραμματιστεί για αύριο ( Τρίτη) το μεσημέρι , αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας με πρωτοβουλία των εργοδοτικών φορέων ενώ  οι κοινωνικοί φορείς θα συναντηθούν την Πέμπτη υπό την ομπρέλα του Υπουργού Εργασίας , να συζητήσουν για μισθούς , υλοποίηση μνημονιακών υποχρεώσεων στην αγορά εργασίας , ανεργία και ανάπτυξη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: