Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

400.000 νέοι άνεργοι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 !

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η απασχόληση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση 8,7% (δηλαδή χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας).  
Με τα πιο μελανά χρώματα αποτυπώνεται και η κατάσταση των αστέγων που τους μετρά πλέον στους 20.000, μιλώντας για αύξησή τους το 2011 κατά 25% σε σχέση με το 2009. Ενδεικτικό της κατάστασης, αλλά και των προοπτικών για την ελληνική αγορά εργασίας είναι ότι τo 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα για να εργαστούν. >>>




 
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα υπηρεσιών και κατασκευών και σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.


Ακρως απογοητευτικά είναι σύμφωνα με την έκθεση τα στοιχεία και για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την  Ιταλία αποδεικνύοντας ότι η κοινωνική συνοχή στην ΕΕ βρίσκεται στα όρια της, όταν την ίδια περίοδο στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.


ΟΟΣΑ: 15.000 Έλληνες έκαναν αίτηση να πάνε στη Γερμανία


Εν τω μεταξύ η οικονομική κρίση δείχνει να «πιέζει» ασφυκτικά όλο και περισσότερους Έλληνες, με αποτέλεσμα πάνω από 15.000 Ελληνες να έχουν ήδη δρομολογήσει την αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Γερμανία.


Σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΟΣΑ η τάση αυτή θα διατηρηθεί όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και βεβαίως όσο η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει σε σχετικά καλό επίπεδο.


Η μετανάστευση Ελλήνων και Ισπανών προς τη Γερμανία, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύεται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.


Συγκεκριμένα, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναζήτησαν εργασία περίπου 15.000 Έλληνες και 13.000 Ισπανοί.


Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, οι μετανάστες από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία παραμένουν πολύ περισσότεροι, επισημαίνεται στην έκθεση. Αντίστοιχα, έχει μειωθεί αισθητά η μετανάστευση προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, στις οποίες, επιπλέον, η ανεργία μεταξύ των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: