Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Απόλυτη κηδεμονία ζητούν οι Γερμανοί, με ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ

Το έγγραφο - Τι λένε κυβέρνηση και κόμματα
Σχέδιο πλήρους εκχώρησης της ελληνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας σε ευρωπαίο Επίτροπο εξυφαίνει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Ο προτεινόμενος Επίτροπος -πάντα κατά τον γερμανικό σχεδιασμό- θα είναι το απόλυτο αφεντικό σε φορολογικά θέματα και θα ελέγχει την στρόφιγγα των δαπανών με απώτερο σκοπό να εγγυηθεί την «χρηστή» διαχείριση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. για τη σύναψη της οποίας η αυξημένη εποπτεία φαίνεται να αποτελεί όλο και πιο πιεστική προϋπόθεση.
Οι Financial Times παρουσιάζουν αντίγραφο >>>




της γερμανικής εισήγησης, αναφέροντας ότι ο δημοσιονομικός Επίτροπος θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εάν αυτές δεν εναρμονίζονται με τους στόχους των διεθνών δανειστών, εξέλιξη που συνιστά, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ακραία επέκταση του ελεγκτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ενός κράτους - μέλους της 
Ως προς τη διαδικασία ορισμού και τις αρμοδιότητές του, ο Επίτροπος (προτείνεται να) ορίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και να είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη του ευρύτερου τομέα των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η τήρηση του προϋπολογισμού πρέπει να τεθεί κάτω από ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και επιτήρησης», αναφέρει η γερμανική πρόταση που προσθέτει τα εξής: «Δεδομένων των μέχρι τούδε απογοητευτικών επιπέδων συμμόρφωσης, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό όργανο για εύθετο χρονικό διάστημα».
Παρά την ανάθεση της πρωθυπουργίας από το Νοέμβριο στον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο, σημειώνουν οι Financial Times, η ευρωπαϊκή προδιάθεση έναντι της Ελλάδος εξακολουθεί να χειροτερεύει. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα σε κατ΄ ιδίαν τους συζητήσεις κρίνουν ως ήσσονα την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα και υπό τον κ. Παπαδήμο.
Υπό το γερμανικό σχέδιο, η Ελλάδα θα μπορεί να ελέγχει μόνο τις λειτουργικές δαπάνες της κυβέρνησης, αφού πρώτα έχει εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν ένας τέτοιος νόμος περάσει, γράφει η πρόταση, τότε οι αγορές και οι άλλοι πιστωτές θα μπορούν να σιγουρευτούν ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί η χρεοκοπία.
(Ετσι) «εάν μία από τις δόσεις δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με χρεοκοπία, αλλά αντιθέτως θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές δαπανών ως τη μόνη δυνατή αντίδραση σε μία ενδεχόμενη μη εκταμίευση» δόσης, αναφέρεται στο έγγραφο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ - ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES (αγγλικά)
Προειδοποιητικές βολές
Το σενάριο της απόλυτης δημοσιονομικής κηδεμονίας κάθε άλλο παρά νέο είναι, την τελευταία διετία. Ωστόσο την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν δύο ξεκάθαρες προειδοποιητικές βολές. Η πρώτη από τον Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και η δεύτερη και θεσμικώς σημαντικότερη από τον υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ.

ΕΕ: Αυξημένη επιτήρηση, αλλά στην Ελλάδα η ευθύνη
Η κυριότητα του (δεύτερου) προγράμματος (στήριξης) είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών Αρχών» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά το γερμανικό αίτημα, υπενθυμίζοντας πάντως ότι η ΕυρωπαΪκή Επιτρόπή θα ενισχύσει τον ελεγκτικό της ρόλο στην Ελλάδα και επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε, αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο μνημόνιο.
Πιο αναλυτικά, σε δήλωσή του, με αφορμή τα δημοσιεύματα για το γερμανικό αίτημα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε:
«Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος (σ.σ. στήριξης), η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».
Ο ίδιος προσθέτει πάντως πως κατά την Κομισιόν, «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας. Η ευθύνη αυτή βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Κυβέρνηση: Δεν το συζητάμε
Αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, σχολιάζοντας το γερμανικό αίτημα, ενώ σχετικώς ερωτηθείσα, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται κάτι τέτοιο και έκανε λόγο για «αρρωστημένη φαντασία και ευθεία προσβολή της εθνικής κυριαρχίας».

Βενιζέλος: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην αξιοοπρέπεια και το σεβασμό της ισοτιμίας
Στα περί ορισμού Επιτρόπου απάντησε και ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 περιλαμβάνεται αναλυτική πρόβλεψη για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος: «Ο μηχανισμός αυτός», είπε, «καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «θεμέλιο του μηχανισμού αυτού είναι άλλωστε η αυτονόητη παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος».
Σημείωσε παράλληλα ότι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας.
«Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και διεμήνυσε ότι όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα.
Δήλωσε τέλος με νόημα ότι είναι «βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιο τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες.


ΠΑΣΟΚ: Να αποκρουστεί
«Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, θα πρέπει να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί επιτρόπων στην Ελλάδα», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, σε γραπτή του δήλωση. Προσθέτει ότι ορισμένοι εταίροι είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν ανάλογα σενάρια και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, τα οποία αποκρούστηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: «Η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις της 26- 27 Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών για "επιτρόπους" και "κηδεμονία", στις οποίες είχαν, τότε, αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
ΝΔ: Αυτά είναι αστειότητες
«Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της ΝΔ την πρόταση για ευρωπαίο επίτροπο και προσέθεσαν «δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».
ΚΚΕ: Επίτροπος αναγκαίος στην πλουτοκρατία
«Αν ο επίτροπος γίνει αναγκαίος για την πλουτοκρατία, θα τον δεχτούν. Όμως, με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και γενικά την πλουτοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Φ. Κουβέλης: Ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι
Σε «ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης» αποδίδει τα ανακινούμενα σενάρια ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης προσθέτοντας ότι επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκιστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή (…) Αυτό πρέπει να αποκρουστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: