Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Γερμανικά καψώνια για το νέο δάνειο...

ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟ: ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΙΩΣ... ΧΑΣΑΤΕ
Κρεσέντο ασφυκτικών πιέσεων, με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία, δέχτηκε χθες η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τους εταίρους να επιμένουν στη λήψη σκληρών μέτρων ως αντάλλαγμα για το PSI και το νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Πάντως, το θέμα της Ελλάδας εξετάστηκε, εκτός από τη Σύνοδο, και σε ειδική συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος και από κοινοτικής πλευράς οι κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ, >>>




Ρομπάι και εκ μέρους της ΕΚΤ ο Γ. Ασμουσεν.
Ενδεικτική της κλιμάκωσης των απαιτήσεων έναντι της Αθήνας ήταν η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα και την τρόικα να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε «να επανέλθει το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής στη σωστή τροχιά». Παράλληλα, ο κ. Ρομπάι ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας «έως το τέλος της εβδομάδας», προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το όλο πακέτο έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επανήλθε στην ανάγκη για πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, ζητώντας τη δέσμευση «με ξεκάθαρο τρόπο» όλων των πολιτικών κομμάτων στην υλοποίηση του νέου προγράμματος.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε κατακραυγή με έντονες ευρωπαϊκές αντιδράσεις στο αίτημα της Γερμανίας για τον διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να ρίξει τους τόνους το Βερολίνο, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τη χώρα μας στη χθεσινή Σύνοδο.
Τα περισσότερα κράτη-μέλη εμφανίστηκαν ανυποχώρητα στις θέσεις τους για περικοπές «εδώ και τώρα», θεωρώντας ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Μάλιστα τα γερμανικά καψώνια δεν είχαν τέλος και αποτυπώθηκαν μέσα από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξουν λεφτά».
Αν και «θέμα Ελλάδας» δεν υπήρχε στην επίσημη ημερήσια διάταξη της Συνόδου, οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο και κυριάρχησαν τόσο στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και στις διμερείς επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με ανώτατους κοινοτικούς παράγοντες.
Μετά τη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον Ολι Ρεν και ιδιαίτερη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου. Ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε ακόμη με τους ομολόγους του από τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναστρέψει αυτό το εχθρικό κλίμα, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα είναι καλύτερα από αυτά που αναγνωρίζονται μέχρι τώρα διεθνώς. Ο κ. Παπαδήμος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του ελλείμματος, αλλά και στη βελτίωση που παρατηρείται στο ισοζύγιο πληρωμών και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να μεταπείσει τους εταίρους, ώστε να μην επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού.

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Ανάπτυξη και ομόλογα για έργα
Νέο ραντεβού, εκτός απροόπτου, θα δώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 1-2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Στο μενού της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα βρεθούν η τόνωση της απασχόλησης και τα ομόλογα για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, που εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι «27» επιχειρούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι η σελίδα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα πρέπει να γυρίσει και ότι πλέον θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα των οικονομικών προβλημάτων της ΕΕ.

Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ
Ελπίζουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες».
Σύμφωνα με τον Ν. Σαρκοζί, κατά τη Σύνοδο δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα, παρά μόνο ενημέρωση του Ελληνα πρωθυπουργού, γιατί, όπως εξήγησε, ήταν συνεδρίαση των 27 και όχι των 17 της Eυρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Ελληνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας.
«Παράλογο»
Ο Ν. Σαρκοζί είπε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και ότι αυτό είναι και θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό. Ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι «πρέπει να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της Ελλάδας, γιατί δηλητηριάζει την όλη κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: