Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Εντολή για «κούρεμα τιμών» από επιχειρήσεις και επαγγελματίες...

Να "ανοίξουν" στον ανταγωνισμό και τα επαγγέλματα που μέχρι τώρα δεν κατονομάζονταν καν ως «κλειστά», στους νόμους που εκδόθηκαν το 2010 και 2011 περί ...απελευθέρωσης, ζητά τώρα πιεστικά η Τρόικα
Από τις συναντήσεις και τα παζάρια για το νέο δάνειο, διεφάνη με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο πως η Τρόικα απαιτεί να γίνουν τώρα πράξη, με βίαιο τρόπο, ο αποπληρθωρισμός και η εσωτερική υποτίμηση. Η προσπάθεια να πέσουν οι τιμές (πέραν φυσικά των μισθών που ήταν το μέσον) φαίνεται πως δεν επιτεύχθηκε από τα ως τώρα μέτρα και η Τρόικα δεν προβάλλει πλέον μόνο απαιτήσεις για τα "γνωστά" επαγγέλματα πχ των μεταφορέων και των μηχανικών, >>>




αλλά βάζει ανοιχτά στο στόχαστρο, και ...μισή ντουζίνα άλλους κλάδους, για τους οποίους ίσχυσε ως τώρα μόνο κάποια γενικόλογη «άρση» εμποδίων και γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματις, χωρίς να συμβάλουν σε μείωση τιμών.

Τι ζητά η Τρόικα


Στο δεκασέλιδο υπόμνημα με τις εντολές της, η Τρόικα ζητά νέα νομοθεσία για την περαιτέρω ελευθέρωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.


Απαιτεί να καταργηθούν οι περιορισμοί και ο «τιμοκατάλογος» για επαγγέλματα που ορίζονται ονομαστικώς, όπως: Ορκωτοί εκτιμητές, Λογιστές, Φορολογικοί Σύμβουλοι, Αναλογιστές,  Ιδιωτικές σχολές, Κέντρα Κατάρτισης και Εκπαιδεύσεως – ΙΕΚ.


Ζητά επίσης: άνοιγμα του επαγγέλματος για Φορτοεκφορτωτές, Οδηγούς Τουριστικών Λεωφορείων, Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, Μεσίτες, Ιδιωτικούς Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.


Επιπλέον κελεύει:

-    Να έρθει νόμος που να καταργεί τον νόμο που προβλέπει μεταβατική περίοδος για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών
-    Να ετοιμάσει η κυβέρνηση υπουργική απόφαση με χαμηλές τιμές για την ίδρυση εταιρίας οδικών εμπορευματικών μεταφορών, χωρίς άλλα οικονομικά και διοικητικά εμπόδια.
-    Να ληφθούν περαιτέρω μέτρα απελευθέρωσης με μεγαλύτερες ελευθερίες για ενώσεις δικηγορικών εταιριών ή την είσοδο νέων και υποκαταστημάτων στην Ελλάδα,
-    Να καταργηθούν οι περιορισμοί που αφορούν την ιθαγένεια των νομικών που εισέρχονται στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου.
-    Να εξαλειφθεί η δυνατότητα του ΤΕΕ να επιβάλει πειθαρχικές ποινές κατά των μηχανικών που κάνουν συμφωνία με «ασυνήθιστα χαμηλές» τιμές.
-    Τροποποίηση του Κώδικα των Δικηγόρων για να εξαλειφθεί η απαίτηση για την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε διάφορες συναλλαγές (σύνταξη συμβολαίων κλπ)
-    Να εξαλειφθεί η ίδια απαίτηση και για τους συμβολαιογράφους.
-    Να εξαλειφθούν οι ελάχιστες αμοιβές για τους μισθωτούς δικηγόρους  (άρθρο 92.2 και 92α).

Δεν υπάρχουν σχόλια: