Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Στο τραπέζι πάλι σενάριο για “πάγωμα” του βασικού μισθού...

H ανεξήγητη εμμονή της τρόικας να αρχίσει οι διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στην αρχή του χρόνου έχει προκαλέσει ακόμη και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ακούσει τις απόψεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών στις διαδοχικές συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.  Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι στην ατζέντα του διαλόγου δε θα περιληφθεί θέμα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά μόνο η μείωση των εισφορών ώστε το μη μισθολογικό κόστος να υποχωρήσει στο 32% από το 37% που είναι σήμερα.  Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης αποσαφήνισε ότι κανένας φορέας ως τώρα >>>
 
- πλην των ξενοδόχων - δεν έχει ζητήσει μείωση μισθών αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το θέμα της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού να τεθεί εκ νέου από την Τρόικα. 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ Βασίλης Κορκίδης προτείνει το πάγωμα του κατώτατου μισθού ο οποίος βάσει της εθνικής συλλογικής σύμβασης θα αυξηθεί το 2012 κατά 1,6%. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ . Δημήτρης Ασημακόπουλος που ήρθαν στις αρχές του μήνα τετ α τετ με την τρόικα υπερασπίστηκαν τον κατώτατο μισθό προσπαθώντας να πείσουν την τρόικα ότι είναι λάθος η συνταγή των περικοπών 

Η ΓΣΕΕ έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και θα αρνηθεί να συμμετάσχει στο διάλογο αν τεθεί θέμα μείωσης μισθών . 

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνομιλητές της Τρόικας, αναμένεται κάποιος φορέας από τους εργοδότες να θέσει θέμα μείωσης μισθών προϊόντος του διαλόγου ώστε να ανοίξει η συζήτηση εν μέσω εκβιαστικών διλημμάτων. Η τρόικα επιζητεί η μείωση μισθών να φτάσει κατά μέσο όρο 15% από 12% που είναι σήμερα. 

Τα νέα εργαλεία μείωσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα κατ’ επιταγή της Τρόικας είναι κυρίως οι  προσλήψεις - με μισθούς 601 ευρώ - νέων 18 έως 25 ετών οι επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις . 

Τον προηγούμενο μήνα υπογράφηκαν 17 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 4800 εργαζόμενους και προβλέπουν μειωμένους μισθούς έως και 30% . 

Την ίδια ώρα η αυθαιρεσία έχει κατακλύσει την αγορά εργασίας . Ενδεικτικό είναι ότι 2.100 επιχειρήσεις πενταπλάσιες από πέρυσι σύμφωνα με τις καταγγελίες στις επιθεωρήσεις εργασίας δεν κατέβαλαν δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: