Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κυβερνητική δοκιμασία, με τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες...

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πιέζονται όσο ποτέ από την κοινωνία -οι εκδηλώσεις εις βάρος τους την 28η Οκτωβρίου είναι χαρακτηριστικές- επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημά τους για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από τον Γ. Παπανδρέου
Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους βουλευτές που τη στηρίζουν θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς στη Βουλή θα γίνουν τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες:
«Κούρεμα», ταξί και φόροι >>>
 



 
* Για τον προϋπολογισμό του 2012.
* Για το φορολογικό νομοσχέδιο.
* Για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί και των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως. Το θέμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις και όπως είναι γνωστό περισσότεροι από δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα το ψηφίσουν αν δεν γίνουν αλλαγές υπέρ των ιδιοκτητών των ταξί.
* Για τη νέα δανειακή σύμβαση και την επικύρωση του «κουρέματος».
Απόψε ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις σε σχέση με το χρέος και ενδεχομένως να ακούσει και από τους βουλευτές τις διαμαρτυρίες τους. Αύριο θα ενημερώσει και την Ολομέλεια της Βουλής.

«Οχι πρόωρες»
Σύμφωνα με πληροφορίες απόψε ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να πει στους βουλευτές ότι το «κούρεμα» και γενικά η συμφωνία για το ελληνικό χρέος και τη νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και απαλλαγής της από το βάρος του χρέους παρελθόντος, γι' αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Στο πλαίσιο αυτό θα τονίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για πρόωρες εκλογές κι αυτό γιατί, όπως πιστεύει, απαιτείται σε αυτή τη φάση εντατικοποίηση της δουλειάς της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες, για να κλείσει και τυπικά η συμφωνία και να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην ένταση των τελευταίων ημερών και να επαναλάβει την άποψή του ότι όσα έγιναν στις παρελάσεις και ιδίως στη Θεσσαλονίκη αποτελούν «απόπειρα υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών».

«Οχι μόνοι μας»
Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποφασιστεί αν θα μιλήσουν οι βουλευτές στην αποψινή συνεδρίαση ή αν μοναδικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό της Κ.Ο. είναι οι εξής:
- Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και γενικά η κυβερνητική παράταξη δεν μπορούν μόνοι τους να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης, της επικύρωσης του «κουρέματος» και της εφαρμογής ενός νέου προγράμματος λιτότητας που θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια, όσο θα χρειαστεί για να βγει η χώρα πάλι στις αγορές.
- Χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, που έπειτα από χρονικό διάστημα ενός έτους θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: