Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Εμπρηστική πολιτική εμπορίου γης, από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Γιώργος Καραμσαλής
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η χώρα, με τις καταστροφές να είναι τεράστιες. Εικόνα που επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι. Κύρια και βασική αιτία για τον πύρινο όλεθρο που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών δεν είναι άλλη από την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μια πολιτική που έχει στο επίκεντρο την καπιταλιστική ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων, ένας συνδυασμός που μετατρέπει τη γη και τις δασικές εκτάσεις σε εμπόρευμα.
Η πρόσφατη δήλωση του ίδιου του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι θα ανοίξει τη συζήτηση «όχι για το τι είναι δάσος, αλλά τι θέλουμε να είναι δάσος»,--->>>





δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να αντιληφθεί κανείς ότι η αντιδασική πολιτική θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Θα κορυφωθεί μια πολιτική που εδώ και χρόνια μετατρέπει τις δασικές εκτάσεις σε οικόπεδα - φιλέτα προς «πώληση». Με καταπατητές και οικοπεδοφάγους να βρίσκουν ανοιχτούς δρόμους από τους δασοκτόνους νόμους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να ψηφίσουν. Και, βέβαια, είναι μια πολιτική, που, αν μη τι άλλο, οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών.
Κρατάει χρόνια η ...εμπρηστική πολιτική!
Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα της δικομματικής εμπρηστικής πολιτικής που έχει εξαφανίσει τα τελευταία 30 χρόνια εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
Ας δούμε συγκεκριμένα:
  • Τη 15ετία 1991 - 2005 με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έδωσαν ούτε 1 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου, ώστε να προστατευτούν μεγάλες εκτάσεις στη χώρα.
  • Με το νόμο 998/1979, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα». Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Η δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και ο εκτελεστικός της νόμος 3208/2003 παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Είχαμε, επίσης, την απόπειρα από την κυβέρνηση της ΝΔ για μια νέα, ακόμη πιο δασοκτόνα, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, η οποία τελικά απέτυχε.
  • Εγκαταλείφθηκε κάθε έννοια πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με την κατάργηση των Σωμάτων Δασοπυρόσβεσης, από το ΠΑΣΟΚ, το 1998. Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής αντί της πρόληψης και ακολουθήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους υποβοηθιέται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών, έργο που ανέθεσε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις που είχαν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές!
  • Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφάρμοσαν το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων και τις μετέτρεψαν σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο 3139/2003 (του ΠΑΣΟΚ) στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!
Προσθέτουν και νέους εμπρηστικούς νόμους
Οπως φαίνεται, λοιπόν, η πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα έχει έναν και μόνο σκοπό: Να παραδώσει γη και δάσος στο μεγάλο κεφάλαιο προς κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Αυτήν την πολιτική, η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε πρόσφατα να τη διευρύνει και με νέους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, ώστε να δώσει και νέα όπλα στους κερδοσκόπους γης και δασών. Ειδικότερα:
-- Ο νόμος 3818/2010, που ψηφίστηκε δήθεν για την προστασία των δασών της Αττικής, «θολώνει» ακόμη περισσότερο τον ορισμό του δάσους, επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
-- Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παραχωρεί στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
-- Ο νόμος για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου» κάνει ένα ακόμη βήμα για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και θα γίνεται από ιδιώτες. Η χρηματοδότηση, μάλιστα, των δράσεων για το περιβάλλον και τη δασοπροστασία, που θα γίνεται μέσω του «Πράσινου Ταμείου», θα αποφασίζεται και θα υποδεικνύεται από ιδιωτικούς φορείς και τις τράπεζες! Η κυβέρνηση, δηλαδή, βάζει «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» και αφαιρεί, ουσιαστικά, την αρμοδιότητα κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία και την παραδίδει σε εργολάβους με ενδιάμεσο την «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ».
Και σαν να μη φτάνουν τα παραπάνω, με τον εφαρμοστικό νόμο του «μεσοπρόθεσμου», παρέχεται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να εγκαταστήσει τις κερδοφόρες τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις του όπου θέλει - ακόμη και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις - και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές, που ακυρώνουν ακόμη και αυτόν τον ανεπαρκή έλεγχο που προβλέπει η σημερινή νομοθεσία.

απο το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: