Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Αυθαίρετα: όλες οι νέες ρυθμίσεις για τις νομιμοποιήσεις...

Τις ρυθμίσεις με τις οποίες νομιμοποιούνται, μέσω προστίμων σε χρήμα ή γη ή και στα δύο, οι αυθαίρετες κατασκευές σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών, η ρύθμιση  ισχύει για σαράντα χρόνια.
Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών, η ρύθμιση ισχύει για είκοσι χρόνια.--->>>
 





Εάν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον είκοσι χρόνια.

Επιπλέον, προκειμένου περί αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν ανεγερθεί σε μη άρτια και συνεπώς μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, η διατήρηση επίσης αυξάνεται σε 40 χρόνια με την προϋπόθεση:
-    χρήσης, όμορου η τμήματος όμορου οικοπέδου που βρίσκεται στο Δήμο της αυθαίρετης κατασκευής, άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας ή
-    ειδικού προστίμου ισοδύναμου εμβαδού γης που υπολείπεται ή
-    συνδυασμού των δύο παραπάνω.

Για τον υπολογισμό προστίμου διατήρησης λαμβάνονται υπ’ όψιν η ύπαρξη οικοδομικής άδειας, η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος του ακινήτου, ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης, η αυθαίρετη αλλαγή ως προς την χρήση της οικοδομικής άδειας, η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής και, υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.

Ενδεικτικά πρόστιμα

Για παράδειγμα, ως ενδεικτικά πρόστιμα αναφέρονται τα εξής:

-Υπέρβαση δόμησης κατά 30 τετραγωνικά μέτρα σε περιοχή εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, πρόστιμο περίπου 3.375 ευρώ.
-Υπέρβαση δόμησης κατά 100 τετραγωνικά μέτρα σε περιοχή εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, πρόστιμο περίπου 11.250 ευρώ.
- Υπέρβαση δόμησης κατά 100 τετραγωνικά μέτρα σε περιοχή εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 500 ευρώ ανά τετραγωνικό,  α’ κατοικία με άδεια, πρόστιμο περίπου 7.000 ευρώ.
- Υπέρβαση δόμησης κατά 100 τετραγωνικά μέτρα σε περιοχή εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 500 ευρώ ανά τετραγωνικό, πρόστιμο περίπου 22.500 ευρώ.

Στη σχετική ρύθμιση, επίσης, υπάρχει κεφάλαιο με τον τίτλο “Κόκκινη γραμμή”, η οποία  και αναφέρεται χαρακτηριστικά σε “ διαχωρισμό των αυθαιρέτων σε αυτά που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και σε αυτά που μπορούν να ρυθμιστούν με προϋποθέσεις που τίθενται:  εξαιρούνται και είναι άμεσα κατεδαφιστέες οι κατασκευές που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ)

Δείτε εδώ 
όλο το ενημερωτικό σημείωμα με τις επιμέρους ρυθμίσεις που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: