Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

"Η Tomoko στο μπάνιο της..."

Μια φωτογραφία στο περιοδικό Life συγκλόνισε το 1972 την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα των βιομηχανικών αποβλήτων στην ανθρώπινη ζωή. Ο φωτογράφος Ευγένιος Σμιθ κατάφερε να πείσει την Γιαπωνέζα Ryoko Uemura να φωτογραφηθεί με την ανάπηρη κόρη της, Tomoko, όταν την έκανε μπάνιο.  
Η Tomoko ήταν ακόμη έμβρυο όταν δηλητηριάστηκε από υδράργυρο αφού η οικογένειά της είχε την ατυχία να ζει κοντά στο εργοστάσιο χημικών της Chisso Corporation το οποίο ανεξέλεγκτα έχυνε στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στην θάλασσα απόβλητα που περιείχαν θανατηφόρες ουσίες για την χλωρίδα και πανίδα. --->>>




« Η Tomoko Uemura στο μπάνιο της»
Από το 1932 μέχρι το 1968 η οικολογική καταστροφή ήταν ανεπανόρθωτη και ειδικά για τον άνθρωπο η νευρολογική ασθένεια με το όνομα Minamata (από τον Κόλπο Minamata που η εταιρεία άδειαζε τα βιομηχανικά της απόβλητα) τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

Οι κάτοικοι δηλητηριαζόνταν μέσω των μεταλλαγμένων με υδράργυρο φυτών αλλά και των ψαριών που κατανάλωναν. Οι κάτοικοι μπορεί να αντιδρούσαν για την οικολογική καταστροφή αλλά η εταιρεία Chisso χρησιμοποίησε την μαφιόζικη ομάδα yakuza για να εκφοβίζει τους κατοίκους έτσι ώστε να σιωπούν.

Ευγένιος Σμιθ
Από την yakuza δεν γλύτωσε ούτε ο φωτογράφος Ευγένιος Σμιθ που δημοσίευσε την φωτογραφία της μητέρας με την ανάπηρη κόρη της και μετά από πληρωμένη επίθεση έχασε το ένα μάτι του και η υγεία του επιβαρύνθηκε από τον ξυλοδαρμό ανεπανόρθωτα.

Η φωτογραφία όμως αυτή με τον τίτλο « Η Tomoko Uemura στο μπάνιο της» έκανε την ιαπωνική κυβέρνηση μετά την διεθνή κατακραυγή να λάβει τα μέτρα που θα έπρεπε να ασκήσει για πάνω από 30 χρόνια έναντι αυτής της εταιρείας και να αποζημιώσει 2,500 κατοίκους που υπέφεραν από την ασθένεια Minamata.

Η εταιρεία Chisso σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρεία χημικών στον κόσμο και όπως αναφέρουν οι εκθέσεις της έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί υδράργυρο από το 1968.

Η λεπτομέρεια της ιστορίας είναι η γενναιότητα του φωτορεπόρτερ Σμιθ που παρέδωσε την φωτογραφία προς δημοσίευση μετά την πληρωμένη επίθεση από την yakuza. Η οικογένεια της Tomoko ζήτησε αργότερα από τον φωτογράφο Σμιθ να αποσύρει από το λεύκωμά του το κλικ που έφερε την αλήθεια στο φως. Ίσως για την αξιοπρέπεια της Tomoko, η οποία πέθανε υποφέροντας το 1972 σε ηλικία μόλις 21 ετών.
απο το ΡΑΔΙΟλόγιον 

Δεν υπάρχουν σχόλια: