Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΟΡΦΥΡΙΚΟ ΧΡΥΣΟ...

«Εντός είκοσι ημερών, θα μπορέσουμε να βγούμε στον αέρα, με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς, για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πορφυρικού χρυσού και αντιμονίτη - ενός «κρίσιμου» ορυκτού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία». Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστερίου Ροντούλη. Ο βουλευτής είχε αναφερθεί σε πρόσφατη έρευνα του ΙΓΜΕ, που εντόπιζε 450 άμεσα εκμεταλλεύσιμους τόνους χρυσού στην Βόρειο Ελλάδα και είχε παρατηρήσει πως «τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει οξύτατο δημοσιονομικό και καταρρέει το κοινωνικό κράτος, πρέπει να είναι κάποιος ανόητος και να μην εκμεταλλεύεται τον πλούτο που έχει στην αυλή του».--->>>






Απαντώντας, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε την ύπαρξη των κοιτασμάτων, η αξία των οποίων με τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ «από τα οποία ωστόσο, θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι απώλειες κατά την εξόρυξη».

Σε κάθε περίπτωση, ο εξορυκτικός κλάδος κρίνεται ως ιδιαίτερα παραγωγικός, καθώς την προηγούμενη χρονιά, ο συνολικός κύκλος εργασιών του ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, πάνω από 800 εκ. οφείλονται σε εξαγωγές - ενώ υπήρξε και πρόσθετος τζίρος 400 εκ. ευρώ από αδρανή υλικά.

Ειδικότερα τέλος, για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, «για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης περιβαλλοντικής μελέτης», διευκρίνισε ο κ. Μανιάτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: