Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Χαλκιδική. Στον ...αέρα, 2 οδικά έργα 42 εκατ. ευρώ…

Κίνδυνο ακόμη και οριστικής ματαίωσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει το έργο που αφορά στην κατασκευαστική αναβάθμιση του οδοστρώματος, μεταξύ Σωζόπολης – Ν. Μουδανιών, καθώς και της επαρχιακής οδού Ν. Μουδανιών – Ποτίδαιας, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν καταλυτικά στην ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση επισκεπτών στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υπάρχουσα απειλή σχετίζεται άμεσα με τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για το έργο, ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος για τη διενέργεια του διαγωνισμού, από τον οποίο θα προκύψει ο ανάδοχός του.--->>>





Κρίσιμο σημείο στη διαδικασία -και το πέρασμά της στο επόμενο στάδιο- είναι να προσδιοριστεί η τιμή μονάδας με την οποία θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις που θα πληρωθούν σε δικαιούχους για τις απαλλοτριώσεις. Η σχετική δικάσιμος, για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει οριστεί για τις 8 Ιουνίου και σε επίπεδο αναθέτουσας αρχής, κάνουν τον… σταυρό τους η υπόθεση να φθάσει στην έδρα.

Σε άλλη περίπτωση, αν δοθεί, δηλαδή, νέα αναβολή από το δικαστήριο, τότε θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι τα 42 εκατ. ευρώ, συν το ΦΠΑ, που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, θα χαθούν, καθώς πιθανότατα θα κατευθυνθούν για την κάλυψη κάποιας άλλης ανάγκης.
Πάντως, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, η έναρξη εργασιών δεν μπορεί να συντελεστεί πριν το Δεκέμβριο του 2011, δεδομένου ότι απαιτείται να προηγηθεί ένταξη του έργου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης από την Εγνατία Οδός ΑΕ, να γίνει ο διαγωνισμός, η απόφαση επί του οποίου να διαβιβαστεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη Βουλή και κατόπιν να εγκατασταθεί εργολάβος. Πόσο, μάλλον, δηλαδή, αν υπάρξει και αναβολή στο επικείμενο δικαστήριο για τις απαλλοτριώσεις.

απο ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: