Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Χωρίς συμμάχους πλέον ο Μουμπάρακ...

Ασφυκτικά σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν να αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας και να διαδηλώνουν μέσα στη νύχτα με αίτημα την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου από την εξουσία.
Ακόμη και η Ουάσιγκτον, παραδοσιακά στενή σύμμαχος του Αιγυπτίου προέδρου, ζητάει τώρα ομαλή απομάκρυνσή του και την μετάβαση σε καθεστώς πολυκομματικής Δημοκρατίας. Το αίτημα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης ωστόσο είναι πιο απόλυτο, όπως το διατύπωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι: «Να φύγει σήμερα» ο Μουμπάρακ. --->>>




Ο αιγύπτιος Νομπελίστας, ανακοίνωσε επίσης το βράδυ της Κυριακής, ότι έχει την εξουσιοδότηση των κομμάτων της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας - εφόσον ανατραπεί ο Μουμπάρακ - και να συνδιαλλαγεί με τον στρατό.

Παρά την καταστολή, η εξέγερση γιγαντώνεται
Η παρουσία των μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από το Κάιρο, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Η επίδειξη ισχύος του καθεστώτος Μουμπάρακ δεν πτοεί τους διαδηλωτές. Κατά δεκάδες χιλιάδες συνεχίζουν να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 100, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης, αποσύρθηκαν το πρωί της Κυριακής από τους δρόμους, αφήνοντας τον στρατό και τα άρματα μάχης να επιβάλλουν την «τάξη»..
Ωστόσο, οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμιά διαδήλωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, διαδηλωτές καταλαμβάνουν άρματα μάχης, χωρίς τα πληρώματά τους να αντιδρούν. Πολλά τανκς κυκλοφορούν με γραμμένα πάνω τους συνθήματα κατά του Μουμπάρακ.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας άρχισαν να αναπτύσσονται ξανά στο Κάιρο και τις άλλες αιγυπτιακές πόλεις. Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν πως η αστυνομία θα κάνει την επανεμφάνισή της, την Δευτέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: