Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Απέλπιδα προσπάθεια Μουμπάρακ να μείνει στην εξουσία

Τη διάλυση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε, με τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας και Αιγύπτου) ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, την ώρα που οι αιματηρές διαδηλώσεις στους δρόμους πολλών αιγυπτιακών πόλεων συνεχίζονταν, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 30
Οι σοροί 30 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ελ Νταμαρντάς, στο κεντρικό Κάιρο, μεταξύ 13:00 και 23:00 την Παρασκευή, όπως δήλωσε το Σάββατο μία πηγή μέσα από το νοσοκομείο. --->>> video





Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και δύο παιδιά, ηλικίας τεσσάρων και επτά ετών.

Εξάλλου το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, επικαλούμενο τους ανταποκριτές του, ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Αίγυπτο.

Εντός του Σαββάτου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και υπερασπίστηκε το ρόλο του στρατού στην προσπάθεια να επικρατήσει η τάξη στη χώρα. Αν και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν, ενώ μιλούσε, με πολλούς από τους διαδηλωτές να τον καλούν να φύγει.

Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα εδώ και περίπου 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πρόοδος» στην Αίγυπτο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: